Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rázny Zeman má v justícii jasno: Pre väzňov žiadna milosť a Kajínek pred súd!

Zeman zatiaľ nechce byť titulovaný ako prezident
Zeman zatiaľ nechce byť titulovaný ako prezident (Zdroj: SITA)

PRAHA - Budúci český prezident Miloš Zeman sa pokúsi presadiť majetkové priznanie už v súčasnom parlamente. Verí, že aj pri terajšom zložení Poslaneckej snemovne by sa našla väčšina poslancov, ktorí by takýto návrh mohli podporiť.

Zeman to podľa servera Novinky.cz uviedol v dnešnej diskusii televízie Prima Family. Okrem majetkového priznania spomenul aj zmenu volebného systému, ktorý by umožnil voličom presadiť do volených orgánov skutočné osobnosti.

Zeman zopakoval, že nebude udeľovať prezidentské milosti s výnimkou prípadov, keď by mohol umierajúci väzeň skonať doma. Osobne by podporil aj obnovu procesu s Jiřím Kajínkom, pričom prípad by mal prevziať iný súd. Kajínek, ktorý viackrát neuspel so žiadosťou o obnovu procesu, si odpykáva doživotie za nájomné vraždy a o jeho prípade bol nakrútený aj rovnomenný film.

Zeman tiež považuje za chybu, aby bol titulovaný ako prezident, pretože hlavou štátu sa stane až po inaugurácii, ktorá bude 8. marca. K zmenám, ktoré by s nástupom do úradu chcel vykonať na Pražskom hrade, Zeman povedal, že rozhodne nemieni meniť nábytok v prezidentskej kancelárii, no chcel by na Hrade bývať. Neplánuje ani žiadne veľké personálne zmeny a rád by zachoval aj tradíciu koncertov, ktoré pre džezových interpretov organizoval odchádzajúci prezident Václav Klaus. Zeman sa však priznal, že by rád rozšíril repertoár, aby priestor dostali aj ďalšie žánre.

Podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek v tejto súvislosti v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca povedal, že neúspešný prezidentský kandidát a šéf strany Karel Schwarzenberg by sa mohol uchádzať o post budúceho premiéra.

Kalousek spolu s podpredsedom ODS Martinom Kubom odmietol Zemanove slová o tom, že záchranou súčasnej vlády Petra Nečasa (ODS) by boli predčasné voľby. Podľa Kalouska na takýto názor má Zeman právo, ale vláda sa zodpovedá Poslaneckej snemovni, nie prezidentovi. "Miloš Zeman o tom rozhodovať nebude," vyhlásil rezolútne Kalousek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu