Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko sa pripravuje na najväčšie námorné cvičenie po desaťročiach!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské vojenské lode sa vydali na dlhú cestu do Čierneho a Stredozemného mora, kde sa podľa vyjadrenia ministerstva obrany zúčastnia na najväčšom námornom cvičení po niekoľkých desaťročiach.

Ministerstvo uviedlo, že manévre lodí zo Severného, Baltického a Čierneho mora a Tichomorskej flotily sa uskutočnia koncom tohto mesiaca a ich cieľom je otestovať ich schopnosť spolupráce mimo ruských vôd. Podľa webovej stránky ministerstva, ktorú citovala agentúra Reuters, bude súčasťou námorného cvičenie protiteroristický a protipirátsky výcvik.

"Námorné cvičenie takéhoto rozsahu sa uskutoční prvýkrát za ostatné desaťročia," informovalo ministerstvo. Počet lodí, ktoré sa do cvičenia zapoja, však nespomenulo.

Rusko pravidelne organizuje námorné vojenské cvičenia za účasti rozličných flotíl, v auguste poslalo lode do Stredomoria na kombinované cvičenie. Podľa agentúry RIA-Novosti sa na ňom zúčastnili tri veľké výsadkové útočné lode, dve fregaty, torpédoborec a dve podporné lode.

Ministerstvo neuviedlo, či má nadchádzajúce cvičenie súvislosť s konfliktom v Sýrii. Moskva doteraz podporovala prezidenta Bašára Asada a bola jeho najväčším dodávateľom zbraní. Minulý mesiac námorný zdroj pre agentúra Interfax povedal, že Rusko vyslalo do Stredozemného mora vojenské lode pre prípad, že by bolo potrebné evakuovať z občianskej vojny v Sýrii civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu