Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NOVÉ VIDEO: Pád ruského lietadla na diaľnicu zachytil náhodný šofér!

Pri havárii sa Tupolev s kapacitou 210 pasažierov rozlomil na tri časti, ktorými zablokoval diaľnicu Zobraziť galériu (8)
Pri havárii sa Tupolev s kapacitou 210 pasažierov rozlomil na tri časti, ktorými zablokoval diaľnicu (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Lietadlo Tu-204-100 ruskej spoločnosti Red Wings Airlines dnes zišlo z pristávacej dráhy na moskovskom medzinárodnom letisku Vnukovo, prerazilo oplotenie a v plameňoch skončilo na priľahlej Kyjevskej diaľnici. Informovali o tom agentúry Interfax a RIA Novosti.

Takto zachytil haváriu Tupoleva 204 náhodný vodič na diaľnici:

 

Stroj podľa ruského ministerstva vnútra prichádzal z Českej republiky a na letisku sa pokúšal pristáť. Podľa úradníkov pri nehode zlyhal ľudský faktor.

Zatiaľ nie je jasné, koľko členov posádky na palube bolo. "Podľa dokumentácie, ktorú nám pred odletom odovzdali, bolo na palube desať osôb," povedal riaditeľ pardubického medzinárodného letiska Vít Málek. Ruské médiá, odvolávajúce sa na miestne ministerstvá vnútra a pre mimoriadne situácie, zverejnili zoznam ôsmich členov posádky, z ktorých piati zahynuli (dvaja na mieste a traja v nemocnici) a ďalší traja sú s vážnymi zraneniami hospitalizovaní.

Letecká tragédia v Rusku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Ako uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na bližšie nespresnený zdroj, okrem ôsmich členov posádky sa nikoho iného v troskách lietadla nájsť nepodarilo. "Na let sa skutočne mohlo zaregistrovať desať ľudí, ale letelo ich len osem," upozornil podľa ruskej agentúry nespresnený zdroj.

Na dráhu vo Vnukove Tupolev s kapacitou 210 pasažierov tvrdo dosadol až na druhý pokus, potom z nej však zišiel a zastavil sa až na diaľnici, kde sa rozlomil na tri časti, ktoré ju dočasne zablokovali v oboch smeroch. Následný požiar sa rýchlo podarilo uhasiť. Médiá podľa televízie RT tvrdia, že hasičské autá na letisku Vnukovo boli v oprave, takže prví hasiči dorazili na miesto až asi po 50 minútach. 

Havária ruského Tupoleva na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Incident sa stal o 16.35 h miestneho času (13.35 h SEČ). Podľa ruského ministerstva vnútra nehodu neprežili štyria ľudia a štyroch ďalších museli previesť do nemocnice v kritickom stave, informuje portál rt.com. Veliteľ krízového štábu na mieste nehody Jurij Besedin pre agentúru Interfax potvrdil, že všetky obete boli identifikované. Ministerstvo pre mimoriadne udalosti uviedlo, že ide o kapitána, druhého pilota, palubného inžiniera a letušku. Agentúra Interfax neskôr oznámila, že na palube Tu-204 mohli byť ďalší dvaja ľudia z technického personálu, ktorých osud je stále neznámy.

Na letisku v Pardubiciach potvrdili, že let spoločnosti Red Wings z Pardubíc v 10:20 mieril na moskovské letisko Vnukovo. Podľa servera Lenta.ru išlo o let WZ 9298. "Do Pardubíc priviezli cestujúcich, naspäť sa lietadlo vracalo prázdne. Pri odlete z Pardubíc bol stroj úplne v poriadku," povedal riaditeľ medzinárodného civilného letiska Vít Málek.

České ministerstvo zahraničia, ktoré je v kontakte s veľvyslanectvom v Moskve, zisťuje ďalšie informácie o nehode. "Zatiaľ nie je potvrdené, že by na palube lietadla TU-204 bol aj český občan," povedal Karel Šrol z tlačového odboru ministerstva. "Podľa prvých informácií išlo o technický prelet," uviedol Šrol. V lietadle podľa neho boli len piloti a členovia palubného personálu.

Letecká tragédia v Rusku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Očití svedkovia tvrdia, že dym z miesta havárie bolo vidieť už z diaľky, píše rt.com. "Predná časť stroja zatarasila polovicu diaľnice," povedal pre Interfax jeden z vodičov, ktorý sa v tom čase nachádzal v blízkosti zničeného Tupoleva. "Pravé krídlo horelo." Na diaľnici postupne vznikla kolóna áut, ktorým lietadlo zablokovalo cestu.

Aerolínie Red Wings sa špecializujú na charterové lety do Ruska a Európy. V roku 2012 začala firma prevádzkovať pravidelné lety po celom Rusku. Spoločnosť je najväčším odberateľom lietadiel Tu-204.

Havária ruského Tupoleva:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu