Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počet obetí tajfúnu Bopha sa zvýšil na takmer 500

Počet obetí tajfúnu Bopha sa zvýšil na takmer 500
Počet obetí tajfúnu Bopha sa zvýšil na takmer 500 (Zdroj: SITA)

MANILA - Počet obetí tajfúnu Bopha na Filipínach sa zvýšil takmer na 500 osôb, vyše 400 ľudí utrpelo zranenia, stovky ďalších sú stále nezvestné, uviedla dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na údaje filipínskej armády.

Mnohí ľudia zomreli v prívaloch vody a pri zosuvoch pôdy, ďalších zabili padajúce stromy alebo zrútené budovy. Následky tajfúnu postihli zhruba 300.000 ľudí, viac ako štvrť milióna Filipíncov je odkázaných na pomoc. Potrebujú vodu, jedlo, šatstvo a núdzové príbytky.

Filipínska armáda začala zabezpečovať prepravu pomoci do postihnutých regiónov. Výpadky prúdu a prerušené telefónne spojenie sťažujú odhad rozsahu katastrofy, povedal šéf úradu na ochranu pred katastrofami Benito Ramos.

Mnohé cesty a mosty boli zničené, záchranári stále pátrajú po ľuďoch, ktorí prežili. Zásobovanie elektrickou energiou by sa malo obnoviť do Vianoc.

Tajfún Bopha bol najsilnejším tajfúnom, aký tento rok zasiahol Filipíny - sprevádzal ho vietor s rýchlosťou až 185 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 210 kilometrov za hodinu.

Vlani sa ostrovom Mindanao prehnala tropická búrka Waši, pri ktorej prišlo o život zhruba 1500 ľudí. Preto sa úrady snažili urobiť potrebné opatrenia už vopred a tisícky rodín evakuovali. Varovali tiež pred zosuvmi pôdy a prívalmi vody, zatvorili školy a zrušili vyše 100 letov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu