Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový mexický prezident je proti legalizácii marihuany

Enrique Peña Nieto
Enrique Peña Nieto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rozhodnutie o legalizácii marihuany, ktoré prijalo viacero štátov americkej Únie, sa môže negatívne prejaviť vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky, obáva sa zvolený mexický prezident Enrique Peňa Nieto, ktorý sa 1. decembra ujme úradu.

V rozhovore pre magazín Time Peňa Nieto uviedol, že legalizácia marihuany môže zasadiť ranu tomu boju s pašovaním drog, ktorý vedie teraz Mexiko i ďalšie štáty Latinskej Ameriky. Podľa jeho názoru je nevyhnutné posúdiť tento problém za účasti zástupcov štátov z celej západnej pologule.     

Spresnil, že nová mexická vláda síce nezmení svoju politiku v tejto oblasti, ale vyslovil sa za diskusiu o tejto téme aspoň na regionálnej úrovni. "Ja osobne som proti legalizácii. Nemyslím si, že je to správna cesta," zdôraznil v rozhovore pre Time. V tomto duchu sa vyjadroval aj počas predvolebnej kampane.

Time pripomína, že predchodca Peňu Nieta vo funkcii mexického prezidenta Felipe Calderón za šesť rokov, ktoré strávil v úrade, viedol s drogovými barónmi a celým ich biznisom skutočnú vojnu, keďže do nej nasadil aj armádu a námornú pechotu. Výsledkom bolo zatknutie alebo zabitie 25 z 37 najhľadanejších narkobarónov, ale v potýčkach s drogovými gangami prišlo za šesť rokov o život viac ako 47.500 ľudí, pričom podľa neoficiálnych zdrojov ich môže byť až 60.000.

V Mexiku sa o návrhu na legalizáciu marihuany diskutuje už dávno. Býva aj príčinou veľkých demonštrácií a petícií, ktoré ich organizátori odovzdávajú do parlamentu. Nedávno ľavicový poslanec predložil v parlamente návrh zákona na legalizáciu výroby, predaja a užívania marihuany, čím sa pridal k rastúcemu počtu latinskoamerických politikov, ktorí odmietajú prohibicionistickú politiku Spojených štátov.

Návrh zákona od Fernanda Belaunzarána zo Strany demokratickej revolúcie (PRD) síce nemá veľkú šancu na úspech v mexickom Kongrese, keďže väčšina Mexičanov je proti legalizácii drog, ale môže vyvolať celospoločenskú debatu - okrem iného aj v súvislosti s tým, že dva štáty v USA - Washington a Colorado - minulý týždeň schválili legalizáciu marihuany, čo však zrejme vyvolá zásah federálnej vlády.

Práve tento rozpor v názoroch lokálnych vlád a federálnej vlády vo Washingtone je v Latinskej Amerike živnou pôdou pre obnovenie diskusií o protidrogovej politike, ktorú Spojené štáty v regióne štyri desaťročia šíria a v niektorých prípadoch aj finančne podporujú. Ako pred časom v obsiahlej správe vysvetlila agentúra Reuters, prakticky v celej Latinskej Amerike je čoraz viac ľudí toho názoru, že vojna Washingtonu proti drogám "nefunguje".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu