Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženy v Saudskej Arábii strážia na hraniciach elektronické obojky!

(Zdroj: profimedia.cz)

RIJÁD - Vláda v Saudskej Arábii minulý týždeň spustila elektronický systém, ktorý umožňuje sledovať ženy pri prechode hranicami. Ak sa akákoľvek občianka konzervatívnej krajiny pokúsi vycestovať, jej poručníka o tom informuje SMS. A to aj v prípade, že cestujú spolu.

 

Automatické rozposielanie krátkych textových správ je súčasťou systému elektronických pasov zavedených Rijádom v minulom roku.

"Úrady využívajú technológie na sledovanie žien," povedala pre server The Telegraph saudskoarabská novinárka Badríja al-Bišrová. "Toto je nástroj zaostalosti slúžiaci k uväzneniu žien v tejto krajine," dodala.

Saudské zákony sú  ovplyvnené striktným wahhábistickým výkladom islamského práva a ženám neumožňujú odcestovať bez povolenia muža, ktorý ich zastupuje pred zákonom. Takéhoto poručníka musí mať každá žena. Môže to byť manžel, v prípade dievčat otec či brat.

Mužský zástupca musí žene na letisku, alebo na hraniciach podpísať súhlas s odcestovaním, takzvaný žltý formulár. A toto práve má zjednodušiť e-pas.

Ostatnému svetu je takéto opatrenie na smiech. Proti esemeskovému "veľkému bratovi" sa dvihla vlna nevôle aj na sociálnej sieti Twitter. "Zdravím Taliban, v prílohe posielam nejaké tipy od saudskej vlády," píše jeden z užívateľov. "Prečo rovno nenasadíte ženám na nohy sledovacie náramky?" pýta sa ironicky žena s prezývkou "Israa". "Keby som potreboval dostať SMS, keď moja žena opúšťa Saudskú Arábiu, tak som sa asi neoženil s tou pravou, alebo potrebujem psychiatra," napísal užívateľ s menom Hišam.

Nové opatrenie kritizuje aj bojovníčka za práva žien Manál al-Šarífová, ktorá sa už vlani angažovala za to, aby mohli ženy v arabskom kráľovstve šoférovať. Saudská Arábia je totiž jediná krajina, kde takýto zákaz platí.

Napriek všetkému sa môže zdať, že aj v tak skostnatenej monarchii sa predsa len začínajú pomery uvoľňovať. Vlani král Abdulláh povolil ženám účasť na komunálnych voľbách v roku 2015 a v októbri ministerstvo spravodlivosti umožnilo, aby boli v krajine aj ženy advokátky. Podmienkou je patričné vzdelanie a tri roky praxe v advokátskej kancelárii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu