Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izrael vedie vojnu na dvoch frontoch: Po západnom v Gaze ostreľuje aj Sýriu!

(Zdroj: YouTube)

JERUZALEM - Izraelskí vojaci hliadkujúci na ich strane Golanských výšin včera delostreleckou paľbou odpovedali na ostreľovanie zo sýrskych pozícií na strategicky významnej náhornej plošine. Zatiaľ nie je jasné, či strieľali sýrski povstalci alebo jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Agentúra AP s odvolaním sa na zdroje izraelskej armády uviedla, že pri sýrskom útoku nebol zranený žiaden izraelský vojak, bolo len ľahko poškodené ich vozidlo. Izraelská strana na paľbu reagovala odvetou z diel. Ide o tretí podobný incident v tomto mesiaci.

V posledných týždňoch vybuchlo v oblasti Golanských výšin niekoľko granátov vypálených zo sýrskych pozícií. Pri zásahu poškodili jabloňové sady, spôsobili lokálne požiare a vydesili civilné obyvateľstvo, ale nemajú na svedomí žiadnych zranených.

Streľba na Golanoch však vyvoláva obavy z možného šírenia sýrskeho konfliktu do susedných štátov. Izraelské vedenie znepokojuje predstava, že po zosadení prezidenta Bašára Asada by sa moci v Sýrii mohli ujať islamistickí extrémisti alebo sa začne sektársky boj o moc.

A hoci je rozšírená predstava, že Asad sa nechce dostať do sporu s Izraelom, niektorí v Izraeli varujú, že ak sa jeho situácia stane zúfalou, môže sa sýrsky vodca snažiť vtiahnuť Izrael do bojov pre odvrátenie pozornosti.

Izrael už upozornil velenie mierových jednotiek OSN na Golanoch, že v prípade ďalších podobných incidentov bude nasledovať nie varovná, ale skutočná odpoveď. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun okamžite vyzval k zdržanlivosti a jeho úrad priznal, že sa obáva eskalácie konfliktu. Obe strany vyzval, aby sa zdržali paľby cez hranicu prímeria.

Premiér Benjamin Netanjahu na schôdzi kabinetu povedal, že vláda situáciu na Golanoch sleduje a je pripravená na všetky možnosti. Pred incidentom minulý týždeň prešli tri sýrske tanky do demilitarizovaného pásma a zostali tam niekoľko hodín. Boli zapojené do bitky s povstalcami.

Izrael je so Sýriou oficiálne vo vojnovom stave. Za vojny v roku 1967 Golany obsadil a časť ich potom anektoval. Nárazníkové pásmo sa tiahne od hory Hermon po jordánsku hranicu a v niektorých miestach je široké až šesť kilometrov. Kontrolujú ho pozorovateľské sily OSN pre odpútanie (UNDOF).

Od vojnového konfliktu v roku 1973 spolu ale krajiny nebojovali. Sýria vždy prípadné mierové rozhovory s Izraelom podmieňovala návratom Golán. Za vojen v rokoch 1967 a 1973 z výšin odišlo okolo 150 000 pôvodných obyvateľov. Teraz tam žije pod izraelskou okupáciou 18 000 sýrskych druzov, ale väčšina z nich odmietla ponuku získať izraelské občianstvo. Okrem nich Golany obýva asi 20 000 izraelských osadníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu