Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odveta za raketové útoky: Izrael zbombardoval sídlo vlády Hamasu!

Pásmo Gazy sa po útokoch Izraela mení na trosky. Zobraziť galériu (8)
Pásmo Gazy sa po útokoch Izraela mení na trosky. (Zdroj: SITA)

JERUZALEM/GAZA - Izraelské letectvo podniklo dnes ráno útok na sídlo vlády palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy. Podľa očitých svedkov bola budova prakticky zničená. Zatiaľ nie je jasné, či bol pri tom niekto zranený alebo zabitý.

15:00 Proti operácii svojej krajiny v Gaze sa búria aj niektorí Izraelčania. Nazaretom pochoduje približne 500 ľudí, ktorí tak vyjadrujú svoj odpor.

14:25 Izraelské nálety na Gazu odsúdil aj afganský prezident Hamid Karzaj.

13:23 Televízna stanica BBC ukázala zábery zničeného sídla Hamasu.

13:19 Izrael uviedol do prevádzky piatu batériu systému protiraketovej obrany Iron dome (Železná kupola), ktorú rozmiestnil v oblasti Tel Avivu na ochranu mesta pred palestínskymi raketami. Piata batéria Železnej kupoly mala byť podľa plánu uvedená do prevádzky až začiatkom budúceho roka. Zvyšné štyri sú rozmiestnené na juhu Izraela, pri hraniciach s pásmom Gazy.

Hovorca armády, ktorého citovala agentúra Reuters, povedal, že od stredy, kedy sa začala izraelská ofenzíva proti militantom v pásme Gazy, zachytila Železná kupola najmenej 222 prichádzajúcich rakiet - čo je úspešnosť 90 percent. Systém protiraketovej obrany vystrelí raketu iba keď vyráta, že by prichádzajúca raketa mohla zasiahnuť obývanú oblasť.

Izrael sa svojimi úspechmi chváli aj na internete.
Zobraziť galériu (8)
Izrael sa svojimi úspechmi chváli aj na internete.  (Zdroj: Twitter)

13:14 "Izrael musí pochopiť, že existuje medzinárodné právo a že toto právo musí rešpektovať, a musí zastaviť agresiu proti palestínskemu ľudu," vyhlásil podľa agentúry AP tuniský minister zahraničia Rafík Andas Salám počas dnešnej návštevy Palestíny.

12:50 Izraelčania hlásia zásah Ashdodu štyrmi raketami z Gazy. Zničili dom, auto a jedna pristála v blízkosti škôlky.

12:06 Počet obetí intenzívnych cezhraničných bojov medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze vzrástol na 42 po tom, ako dnes Izrael počas leteckých útokov zabil ďalších 10 Palestínčanov.

11:54 Po zasadnutí v Tel Avive mal náčelník generálneho štábu Benny Gantz nariadiť Izraelským obranným silám zvýšiť tempo úderov na Gazu.

11:25 Podľa neoverených správ začal Izrael s delostreleckými útokmi na Gazu z tankov umiestnených na hranici.

Odveta za raketové útoky:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Odveta za raketové útoky:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

10:40 Nálety dnes pripravili o život najmenej osem Palestínčanov. Traja ozbrojenci Hamasu zomreli pri útoku izraelského letectva na utečenecký tábor v strednej časti pásma Gazy. Ďalších päť Palestínčanov zabili nálety na mesto Rafahu pri južnej hranici pásma.

Odveta za raketové útoky:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

10:22 Izraelský letecký útok sa mal zamerať na islamskú univerzitu v Gaze.

10:10 Raketa zasiahla izraelské mesto Ashdod. Zranený jeden vojak.

09:51 Tuniský minister zahraničia Rafík Abdas Salám dnes dopoludnia dorazil do palestínskeho pásma Gazy. Svojou návštevou enklávy chce podľa agentúry AFP ukázať solidaritu s Palestínčanmi v čase bojov medzi ozbrojencami hnutia Hamas a izraelským letectvom.

09:20 Vojna medzi Izraelom a Hamasom prebieha aj na sociálnych sieťach a internete. "Počítačoví vojaci" oboch znepriatelených strán sa snažia získať verejnosť na svoju stranu. Izraelské obranné sily (IDF) majú svoje účty na Twitteri aj YouTube, prostredníctvom ktorých komunikujú s užívateľmi. Hamas im neostáva nič dlžný. Niektoré kanály sú však falošné a bývajú zdrojom dezinformácií.

Takto vraj vidí Hamas Izrael.
Zobraziť galériu (8)
Takto vraj vidí Hamas Izrael.  (Zdroj: Twitter)

09:16 Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok označil izraelskú ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy za súčasť predvolebnej kampane pred januárovými parlamentnými voľbami v židovskom štáte. Líder prevažne moslimskej krajiny skonštatoval, že rovnako ako počas pozemnej ofenzívy na prelome rokov 2008-2009 sa Izrael nachádza niekoľko týždňov pred dôležitým hlasovaním a vláda sa snaží urobiť dojem na voličov v záujme znovuzvolenia aktuálneho premiéra Benjamina Netanjahua.

08:14 "Sídlo vlády bolo zacielené štyrmi útokmi a vláda zdôrazňuje, že zotrváva vo svojich postojoch a zostáva po boku svojho ľudu," citovala agentúra AFP vyhlásenie kabinetu Hamasu. V budove zničenej pri rannom útoku sa pritom ešte v piatok stretol s predstaviteľmi Hamasu egyptský premiér Hišám Kandíl.

Podľa izraelskej armády bol nálet namierený na sídlo premiéra Ismáíla Haníji. "V posledných šiestich hodinách armáda zamerala 85 nových teroristických cieľov," uviedla izraelská armáda na twitteri.

Izraelský minister zahraničia Avigdor Lieberman varoval, že v prípade ďalších palestínskych raketových útokov proti izraelskému územiu môže židovský štát pristúpiť aj k pokusu o likvidáciu Haníju a ďalších popredných členov Hamasu.

"S každým ďalším výstrelom Hamasu bude naša odpoveď tvrdšia a tvrdšia," povedal Lieberman v izraelskej televízii. "Naozaj odporúčam všetkým vodcom Hamasu v Gaze, aby nás už nepokúšali. Nikto tam nie je imúnny, ani Haníjí, ani nikto iný."

Podľa agentúry AP izraelské letectvo pokračovalo v útokoch na odpaľovacie rampy rakiet, sklady zbraní, ďalšie objekty palestínskych ozbrojených zložiek a aj podzemné tunely slúžiace na pašovanie zbraní ale aj potravín a ďalšieho tovaru z Egypta do Gazy.

Izrael zničil tunel medzi Egyptom a Gazou

Podľa serveru izraelského denníka The Jerusalem Post pokračovali aj dnes Palestínčania z pásma Gazy v ostreľovaní územia židovského štátu. Podľa armádneho rozhlasu zneli poplašné sirény varujúce pred raketovým útokom v rade obcí na juhu Izraela.

Od začiatku konfliktu v stredu zahynuli už tri desiatky Palestínčanov a tiež traja Izraelčania. Ďalších 280 Palestínčanov utrpelo zranenia. Hospitalizovaných tiež bolo 74 Izraelčanov, prevažne ale kvôli šoku.

Sever Gazy je v ruinách
Zobraziť galériu (8)
Sever Gazy je v ruinách  (Zdroj: SITA)

Izrael bombardoval sídlo lídra
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Informácie z predchádzajúceho dňa bojov nájdete vo včerajšom ONLINE.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu