Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hurikán Sandy opäť zosilnel: Vietor s rýchlosťou 150 km/h!

Hurikán Sandy naberá na rýchlosti Zobraziť galériu (7)
Hurikán Sandy naberá na rýchlosti (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Hurikán Sandy, ktorý by mal v pondelok zasiahnuť východné pobrežie Spojených štátov, opäť zosilnel a podľa aktuálnych údajov ho sprevádza vietor s najvyššou ustálenou rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu.

Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány v Miami, podľa ktorého sa o 17:00 SELČ stred búrky nachádzal približne 330 kilometrov juhovýchodne od Atlantic City a približoval sa k pevnine rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu. New York, Washington a ďalšie veľkomestá sa medzitým pripravujú na priamy zásah, zatiaľ čo guvernér štátu Maryland Martin O'Malley vyjadril presvedčenie, že niektorí obyvatelia blížiacu sa pohromu neprežijú.

"Hurikán Sandy príde do Marylandu. Ovládne ho a bude ho bičovať dobrých 24 až 36 hodín," povedal O'Malley pred novinármi v štátnom koordinačnom stredisku. "Dni pred nami budú ťažké. Budú prípady, keď ľudia v tejto búrke zomrú a zahynú," varoval guvernér očakávajúci už v najbližších hodinách "veľmi silný vietor", dlhodobé výpadky v dodávkach elektriny a rozsiahle záplavy na vodných tokoch ústiacich do zátoky Chesapeake. O'Malley vyzýva motoristov, aby až do utorňajšej noci nejazdili. Prístav Ocean City, kde už vlnobitie stihlo poškodiť nábrežnú promenádu, je podľa neho úplne evakuovaný a na území celého Marylandu otvorili 23 núdzových nocľahární pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov.

Evakuácia sa týka aj obyvateľov niektorých častí New Yorku, kde ešte v nedeľu večer prestala premávať hromadná doprava. Zastavilo sa tiež obchodovanie na newyorskej akciovej burze, čo je prvý neplánovaný výpadok od teroristických útokov v roku 2001. V štátoch Connecticut, Maryland, Massachusetts, Pennsylvánia, Virgínia a v hlavnom meste Washington vyhlásili stav ohrozenia. Príchod hurikánu ochromil leteckú dopravu na celom východnom pobreží a postihnuté aerolínie varujú, že mimoriadna situácia bude trvať niekoľko dní. Rušenie doteraz postihlo okolo 11-tisíc vnútroštátnych i medzinárodných letov a ďalšie meškajú alebo ich museli odkloniť.

Sandy by sa mal v utorok skombinovať so studeným frontom z Kanady a vytvoriť tak obávaný systém, pre ktorý médiá vymysleli prezývku Frankenstorm. Jeho vznik totiž s najväčšou pravdepodobnosťou bude kolidovať s 31. októbrom, teda so známym sviatkom Halloween, anglosaským sviatkom v predvečer Sviatku všetkých svätých. Odhaduje sa, že by dokonca mohlo ísť o najhoršiu búrku za uplynulých sto rokov v USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu