Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvrhlý moderátor BBC: Zneužíval dievčatká po desaťročia, televízia ho kryla!

V posledných dňoch sa objavili obvinenia, že Savile po desaťročia pravidelne zneužíval dievčatá, ktorým bolo ešte len 12 rokov
V posledných dňoch sa objavili obvinenia, že Savile po desaťročia pravidelne zneužíval dievčatá, ktorým bolo ešte len 12 rokov (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská polícia dnes začala vyšetrovanie sexuálneho zneužívania mladistvých, ktorého sa údajne dlhodobo dopúšťal niekdajší slávny moderátor BBC Jimmy Savile. Predstaviteľ polície Peter Spindler oznámil, že vyšetrovanie sa bude týkať aj žijúcich osôb a že sa prišlo na "ohromný počet" potenciálnych obetí.

Savile, ktorý patril od 60. rokov k najobľúbenejším televíznym osobnostiam v Británii, zomrel vlani vo veku 84 rokov. Bol známy excentrickým zjavom, oblečením i výrokmi. V roku 1990 ho kráľovná povýšila do šľachtického stavu za charitatívnu činnosť. Pred dvoma týždňami ale televízia ITV odvysielala dokument, v ktorom rad žien tvrdil, že ich v mladosti Savile sexuálne zneužíval.

Aféra poškodila BBC, ktorá je obviňovaná, že nad Savileovým konaním zatvárala oči a že odmietla odvysielať vlastný dokument o jeho údajných pedofilných aktivitách. Od prepuknutia škandálu sa na políciu obrátilo vyše 200 Savileových potenciálnych obetí. Scotland Yard najprv oznámil, že obvinenia len znovu preverí, pretože Savile je už mŕtvy. Dnes však uviedol, že začne aj obvyklé trestné vyšetrovanie, pretože sa v posledných dvoch týždňoch ukázalo, že niektoré stopy smerujú i k žijúcim ľuďom.

"Máme pred sebou údajné zneužívanie v bezprecedentnom meradle," povedal Spindler. Podľa neho sa prihlásil "ohromný počet" Savileových obetí. V posledných dňoch sa objavili obvinenia, že Savile po desaťročia pravidelne zneužíval dievčatá, ktoré mali ešte len 12 rokov. Robil to vraj nielen v ateliéroch BBC, ale aj v nemocniciach a detských domovoch.

BBC sa týmto ženám ospravedlnila. Začala tiež dve vlastné vyšetrovania - jedno sa zameriava na dôvody toho, prečo Savileovi jeho správanie tak dlho prechádzalo, a druhé na to, prečo bolo vlani v decembri zrušené vysielanie spomínaného programu BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu