Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Prvý skok z vesmíru ohrozený: Felixovi v ňom bráni vietor!

Baumgartner pri pokuse prekonať rekord v marci tohto roka Zobraziť galériu (2)
Baumgartner pri pokuse prekonať rekord v marci tohto roka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rakúšan Felix Baumgartner (43) sa dnes pokúsi vytvoriť nový svetový rekord vo voľnom páde, keď skočí z výšky 36,5 kilometra. Pôjde o najdlhší a najrýchlejší voľný pád v histórii, počas ktorého by mal dosiahnuť rýchlosť až 1100 kilometrov za hodinu. Bývalý vojenský parašutista by sa tak mal stať vôbec prvým človekom na svete, ktorý prekoná rýchlosť zvuku bez pomoci akéhokoľvek zariadenia.

15:35 Možný štart preložili kvôli nepriaznivému vetru vo vyšších miestach atmosféry na 19:30 hod stredoeurópskeho času. Baumgartnerov tím uviedol, že do úvahy pripadá aj možnosť preloženia skoku na zajtra.

Rodák zo Salzburgu sa do extrémnej výšky dostane špeciálnym balónom, ktorého štart je naplánovaný z letiska v meste Roswell v Novom Mexiku na 7:00 miestneho času (15:00 SELČ). Na sebe bude mať pretlakový oblek s prísunom kyslíka, ktorého natrhnutie by znamenalo jeho okamžitú smrť. Podobá sa tým, aké nosia kozmonauti, ale je tuhší a zároveň ohybnejší. Skokana bude izolovať aj od extrémne nízkych teplôt, ktoré by mali presiahnuť - 70 stupňov Celzia, a tiež by ho mal ochrániť pred supersonickým treskom.

Baumgartner si je plne vedomý, rizika, ktoré podstupuje. "Ak sa niečo pokazí, tak jediné, čo vám môže pomôcť, je Boh. Pretože, ak vám dôjde šťastie a schopnosti, tak vám nezostáva nič iné, len dúfať, že On vás v tom nenechá," uviedol Felix, ktorý v prípade úspechu prekoná rekord Joea Kittingera z roku 1960. Ten vtedy skočil z výšky 31,3 kilometra. Dnes 84-ročný Kittinger je v súčasnosti členom Rakúšanovho tímu a verí, že jeho rekord prekoná.

Kittinger pri zoskoku z výšky 31 kilometrov v auguste 1960
Zobraziť galériu (2)
Kittinger pri zoskoku z výšky 31 kilometrov v auguste 1960  (Zdroj: SITA)

Celý pokus budú nakrúcať BBC a National Geographic, pričom z neho vznikne dokument, ktorý by mal mať premiéru v novembri.

Baumgartner skáče zo stratosféry

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu