Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meningitídou nakazené injekcie steroidov dostalo asi 13 000 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NASHVILLE – Asi 13 000 Američanov dostalo steroidné injekcie, ktoré môžu byť nakazené nebezpečnou formou meningitídy. Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) v pondelok informovalo, že zatiaľ sa nakazilo 105 osôb, z ktorých osem už vzácnej forme fungitídnej meningitídy podľahlo. Injekcie boli distribuované do 23 amerických štátov, pričom choroba sa prejavila v deviatich.

Najviac postihnutý je Tennessee, kde len do jedného zdravotníckeho zariadenia išlo asi 2000 z vyše 17 000 potenciálne nakazených steroidov. Hovorca CDC Curtis Allen očakáva, že nakazených bude viac, pričom centrum sa snaží skontaktovať všetkých, ktorí injekciu dostali.

Vyšetrovatelia zistili, že injekcie pochádzajú z distribučného strediska NECC v Massachusetts. Zariadenie následne stiahlo z trhu podozrivé šarže. Zatiaľ nie je jasné, ako sa plesňová nákaza do steroidov dostala, Úrad na kontrolu liečiv (FDA) ale z preventívnych dôvodov vyzval lekárov, aby nepodávali pacientom žiadne lieky pochádzajúce z NECC.

Inkubačná doba meningitídy je 2 až 28 dní, čo znamená, že u mnohých nakazených ešte choroba možno neprepukla. Meningitída je zápal mäkkých blán mozgu a miechy spôsobený rôznymi pôvodcami. Prejavuje sa bolesťou hlavy, nevoľnosťou, horúčkou a závratmi. Nie je to nákazlivé ochorenie. Väčšine pacientov podali steroidy pri operačných zákrokoch alebo na bolesti chrbtice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu