Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Tunisku predĺžili výnimočný stav už tretíkrát za tri mesiace

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr)

TUNIS - Tuniský prezident Munsif Marzúkí opäť predĺžil výnimočný stav, ktorý v severoafrickom štáte trvá od minuloročnej Jasmínovej revolúcie. Dnes to oznámila prezidentská kancelária.

Po predĺžení výnimočného stavu v auguste a septembri k nemu Marzúkí pristúpil tretíkrát v priebehu uplynulých troch mesiacov. Má platiť do konca októbra. Rozhodnutie je prejavom obozretnosti vlády po septembrových krvavých nepokojoch, ktoré vo viacerých krajinách vyvolala internetová upútavka k protiislamskému filmu Nevinnosť moslimov.

V Tunisku demonštranti 14. septembra zaútočili na americké veľvyslanectvo a podpálili americkú školu. Pri stretoch s bezpečnostnými zložkami zahynuli štyria protestujúci. Výtržnosti zmarili snahy vlády presvedčiť investorov a turistov, že v krajine sa podarilo obnoviť stabilitu, konštatuje agentúra DPA.

Výnimočný stav vyhlásili v dôsledku masových pouličných nepokojov, ktoré v januári 2011 donútili dlhoročného tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího odstúpiť a opustiť krajinu. Týmito udalosťami sa začala takzvaná Arabská jar - séria revolúcií a povstaní v arabskom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu