Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusi umierajú mladí: Príčinou je alkohol!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Takmer dve pätiny Rusov, ktorí zomreli v minulom roku, boli mladší ako šesťdesiat rokov. Oznámili to v Moskve štatistici ruského ministerstva zdravotníctva. Viac ako 56 percent úmrtí spôsobili choroby srdca a cievneho systému, podľa odborníkov sa ale na úmrtiach v pomerne mladom veku výrazne podieľa alkohol.

Takmer 38 percent populácie trpí vysokým krvným tlakom, uviedlo ministerstvo. Rakovina sa na minuloročných úmrtiach podieľala zo 14 percent. Bezmála polovica chorých, ktorí vlani na túto chorobu zomreli, prišla k lekárovi neskoro.

Prieskum potvrdil obavy z nezdravého životného štýlu ruského obyvateľstva. Štyridsať percent Rusov fajčí, štvrtina trpí nadváhou a 75 percent podľa zdravotníkov nekonzumuje dostatočné množstvo ovocia a zeleniny. Cez desať percent vlaňajších úmrtí majú na svedomí úrazy.

Počet zomretých bol vlani v Rusku, rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, vyšší ako počet novonarodených. Počet obyvateľov Ruskej federácie sa znížil o 131.000. Rusko, kde dnes žije 143,1 milióna ľudí, od rozpadu ZSSR v roku 1991 stratilo päť miliónov obyvateľov. Štatistici sa obávajú, že tempo úbytku populácie sa bude zvyšovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu