Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po ulici ťahali mŕtveho veľvyslanca: Hádali sa, či ešte žije!

Stevensa ťahali po zemi
Stevensa ťahali po zemi (Zdroj: YouTube)

BENGHÁZÍ - Týždeň po smrti amerického veľvyslanca v Líbyi bolo na internete zverejnené video, ktoré zobrazuje miestnych obyvateľov, ako mŕtveho diplomata vyvliekli z horiacej budovy a vláčili po meste. Nevedeli sa pritom dohodnúť, či ešte stále žije, alebo je už po ňom.

Christopher Stevens (†52) sa udusil po tom, ako sa nadýchal dymu v americkej ambasáde, ktorá sa stala terčom útoku líbyjských radikálov. Stalo sa tak len tri mesiace po vymenovaní do funkcie. Z videa, ktoré uniklo na web, je zrejmé, že civilisti sa ho snažili zachrániť. Vytiahli ho z budovy a vliekli po ulici, pričom sa ho snažili dostať do nemocnice.

"Niekto je vo vnútri. Je to cudzinec. Vyneste ho von!," zakričal muž, ktorý Stevensa našiel ležať na dlážke. Vzápätí ho niekoľkí mladíci vyniesli von cez okno. Skupina sa v názore na to, či ešte žije, rozchádzala. "Prisahám, že je mŕtvy," zakričal niekto. Hneď nato sa ozval druhý: "Nie nie, ešte žije!"

Muži sa potom veľvyslancovi snažili zohnať pomoc. "Je tu nejaký lekár? Niekto, kto má k dispozícii auto?," zaznelo z davu. Stevensa po prevoze do nemocnice oživovali približne hodinu. Bohužiaľ bezúspešne.

Pri raketovom útoku na americkú ambasádu v Benghází, ku ktorému došlo minulú stredu, zahynuli okrem Stevensa ďalší traja zamestnanci. Ozbrojenci týmto spôsobom protestovali proti americkému filmu, ktorý uráža a zosmiešňuje Mohameda. Nahrávka islamského proroka vykresľuje ako podvodníka a sukničkára, ktorý schvaľuje páchanie masakier a pohlavné zneužívanie detí.

Mŕtvy veľvyslanec

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu