Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mrazivá štatistika: Denne si siahne na život tri tisíc ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: soy402.com)

ŽENEVA - Vyvolať angažovanosť a konať na svetovej úrovni proti samovraždám je jeden z hlavných cieľov Svetového dňa prevencie samovrážd. Pripadá na 10. septembra a je iniciatívou Medzinárodnej asociácie na prevenciu samovrážd (IASP) v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

V celosvetovom meradle každý deň dobrovoľne ukončí svoj život v priebere 3000 ľudí, informovala WHO na svojej internetovej stránke. Navyše, o samovraždu sa pokúsi 20 a viac osôb.
      
Podľa informácií, ktoré malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) k dispozícii k 7. septembru tohto roku, v roku 2011 spáchalo, alebo sa pokúsilo o samovraždu 1543 Slovákov. V porovnaní s rokom 2010 sa počet zvýšil o 51 prípadov. Počet nahlásených samovrážd sa v roku 2011 oproti roku 2010 síce znížil o 75 prípadov, ale počet pokusov o dobrovoľný odchod zo sveta sa, naopak, zvýšil z 880 v roku 2010 na 1006 v roku 2012.
      
Odborníci WHO predpokladajú, že ročne na dokonanú samovraždu zomrie približne milión osôb. V priemyselne vyspelých spoločnostiach predstavuje samovražda neraz druhú alebo tretiu príčinu úmrtnosti dospievajúcich a mladých ľudí. Na celom svete v rámci populácie bez ohľadu na vek je samovražda - odborne suicídium - treťou príčinou úmrtnosti.
      
Popri tých, čo dokonajú suicidiálny akt, sa vo svete milióny ďalších pokúšajú siahnuť si na život. Vedie ich k tomu skratové konanie ako forma riešenia problémov - citových, partnerských, školských a ďalších. Neraz sú príčinou samovražedného konania ťažké, neraz chorobné depresie.
      
WHO považuje samovraždu za závažný problém verejného zdravotníctva, ktorému sa dá predchádzať. Na miliardy dolárov sa odhadujú ekonomické následky približne milióna mŕtvych, ktorí sa pre smrť rozhodli dobrovoľne.
      
Porovnávanie počtu dokonaných samovrážd je problematické, keďže v niektorých štátoch sa vedú presné štatistiky, kým v iných sa nedarí stanoviť presné údaje o dobrovoľných úmrtiach. Počty, tak ako sa uvádzajú v správach WHO, sú najvyššie v krajinách strednej a východnej Európy vrátane Litvy, Estónska, Bieloruska a Ruska. V nich je suicidálny ukazovateľ rádovo 45 na 100.000 obyvateľov ročne.
      
Naopak, najnižšia úroveň samovrážd je stredomorskej časti Európy a v štátoch s katolíckym obyvateľstvom v Latinskej Amerike a Ázii (napríklad na Filipínach). V nich je suicidálny ukazovateľ necelých šesť osôb na 100.000 obyvateľov. Vo vyspelých štátoch Severnej Ameriky, Európy, Oceánie predstavuje tento ukazovateľ od 10 do 35 osôb na 100.000 obyvateľov. Niektoré štáty v Afrike a juhovýchodnej Ázii nevedú štatistiky o samovraždách.
      
Najvyšší počet samovrážd sa vyskytuje v ázijských štátoch a predstavuje 60 percent zo všetkých suicidálnych aktov na svete.
      
Medzinárodná asociácia na prevenciu samovrážd sa zameriava na prevenciu a zmiernenie následkov suicidálneho správania. Ponúka tiež priestor, kde si môžu výskumníci, odborní lekári z oblasti duševného zdravia vymieňať názory, skúsenosti, poznatky.
      
IASP založil profesor Erwin Ringel v roku 1960 v Rakúsku. Aj keď je IASP mimovládnou organizáciou, má zastúpenie v približne 50 štátoch a v oblasti prevencie samovrážd spolupracuje s WHO.
      
Rakúsky psychoterapeut, odborník na psychiatriu a neurológiu, špecialista na prevenciu samovrážd Erwin Ringel sa narodil 27. apríla 1921 v sedmohradskom Temešvári. V roku 1960 založil IASP a bol jej prvým predsedom až do roku 1969, potom jej čestným predsedom. Ringel zomrel 28. júla 1994 na zlyhanie srdcovej činnosti v Bad Kleinkirchheime.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu