Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hackeri našli v počítači FBI dáta o majiteľoch zariadení Apple!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Hackeri zo známej skupiny Anonymous zverejnili údajnú databázu údajov o zhruba milióne užívateľov zariadení od spoločnosti Apple, ako sú telefóny iPhone či tablety iPad.

Dáta vraj našli v počítači agenta americkej FBI, do ktorého sa nabúrali tento rok v marci. Databáza údajne obsahuje ako identifikačné čísla jednotlivých prístrojov, tak telefónne čísla alebo adresy jednotlivých užívateľov.

O prípade v Spojených štátoch informoval napríklad časopis Forbes. Pravosť údajov podľa neho síce nemožno overiť, identifikačné čísla prístrojov ale majú rovnakú podobu ako skutočné čísla, ktoré používa Apple. Ide o 40-miestne kódy zložené z písmen a číslic.

Hackeri uviedli, že množstvo údajov v databáze sa u jednotlivých užívateľov líši. Zverejnili vraj len toľko dát, aby si ľudia mohli overiť, či v nej sú. Identifikačné číslo, takzvané UDID, majitelia iPhonov či iPadov môžu získať pomocou aplikácie, ktorá je zadarmo dostupná v obchode Apple s programami. Na špeciálnej stránke si potom môžu overiť, či skutočne sú v databáze.

Identifikačné čísla Apple slúžia napríklad k tomu, aby si používatelia na svoje iPhony či iPady neinštalovali softvér odinakiaľ než z obchodu iTunes. Niektoré aplikácie v minulosti tieto čísla odosielali do rôznych databáz, čo podľa amerických médií mohlo porušovať právo užívateľov na súkromie. Apple preto neskôr podobnú prax zakázal.

Hackeri údajne dáta získali z laptopu agenta FBI Christophera Stangla. Celkom vraj v ňom našli dáta o 12 miliónoch ľudí. Zverejnili len časť, pretože to podľa nich ako príklad stačí. FBI prípad odmietla komentovať. Podľa amerických médií zostáva otázkou, k čomu organizácii databáza slúžila, ak sa tvrdenia organizácie Anonymous zakladajú na pravde.

Stangle v FBI pracuje v newyorskej jednotke zameranej na boj s počítačovým zločinom. V minulosti sa objavil vo videu nabádajúcom vyštudovanie informatiky, aby sa študenti pridali k FBI, "pretože sú potrební viac než kedykoľvek inokedy", uviedol časopis Forbes. Agent sám v roku 2010 získal vyznamenanie za pomoc pri odhalení gangu kybernetických zločincov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu