Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odhalili totožnosť vojaka: Napísal knihu o zabití bin Ládina!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Médiá odhalili totožnosť príslušníka tímu špeciálnych jednotiek amerického námorníctva (SEAL), ktorý napísal knihu o zabití Usámu bin Ládina, informoval denník New York Times.

Identita vojaka bola prezradená necelých 24 hodín od zverejnenia informácií o existencii knihy. Televízia Fox News oznámila, že jej autorom je medzičasom už bývalý príslušník SEAL Matt Bissonnette, ktorý sa podieľal na vlaňajšej operácii proti bin Ládinovi v Pakistane. Krátko nato sa Bissonnettovo meno objavilo aj v hesle o knihe na internetovej encyklopédii Wikipedia.

Pravdivosť správy neskôr potvrdili aj predstavitelia Pentagónu a americkej armády. Knihu "No Easy Day" (v preklade - Neľahký deň) napísal Bissonnette pod pseudonymom Mark Owen spoločne so spisovateľom a publicistom Kevinom Maurerom. Vyjsť by mala na výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Vydavateľstvo Penguin je odhodlané knihu vydať napriek zverejneniu totožnosti autora. Podľa hovorkyne vydavateľa knihu kontroloval špecializovaný právnik a nenašiel v nej nič, čo by mohlo byť rizikom pre národnú bezpečnosť USA.

Podľa služobných záznamov má Bissonnette 36 rokov a je držiteľom šiestich amerických vojenských vyznamenaní. Kritici tvrdia, že zverejnením knihy porušil služobný protokol, keďže rukopis vopred nepredložil na schválenie ministerstvu obrany USA. Americké úrady preto nemohli preveriť, či kniha neobsahuje utajované skutočnosti.

Penguin varoval knižných predajcov, že na predaj knihy platí prísne embargo až do 11. septembra. Obrovský záujem o knihu v prvých 24 hodinách prinútil vydavateľa zvýšiť plánovaný počet exemplárov z 300.000 na 400.000.

No Easy Day sa vďaka predobjednávkam dostal na druhé miesto v rebríčkoch bestsellerov v internetovom kníhkupectve Amazon aj v najväčšom americkom knižnom obchode Barnes & Noble.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu