Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Popravy zo Sýrie vyrážajú dych: Tieto zverstvá natáčali na kameru!

Obeť so spútanými rukami vyložia z auta na poli a po zrazení na zem na neho opakovane strieľajú z pištole a pušky
Obeť so spútanými rukami vyložia z auta na poli a po zrazení na zem na neho opakovane strieľajú z pištole a pušky (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Používateľov internetového portálu YouTube v pondelok šokovali amatérske videozábery, ktoré podľa všetkého zachytávajú krutosti páchané sýrskymi povstalcami v provincii Halab na severe krajiny.

Neznámym autorom sa podarilo nakrútiť, ako údajní nepriatelia sýrskeho vládneho režimu zhadzujú zo strechy budovy telá pracovníkov pošty a surovo popravujú dvoch mužov. Pravosť záberov nie je možné overiť, čo však neuberá na obavách, že občiansky konflikt v Sýrii sprevádza čoraz brutálnejšie násilie.

Na jednom z videí vidieť dav ľudí pokrikujúcich moslimskú frázu Boh je najväčší, ktorí stoja okolo niekoľkých mŕtvol na zemi. Ďalšie tri obete následne zhadzujú zo strechy budovy. Incident sa údajne odohral v povstalcami kontrolovanom meste al-Báb ležiacom severovýchodne od komerčnej metropoly Halab, nie je však jasné, kedy. Hlas na zázname obete identifikuje ako pracovníkov pošty, zatiaľ čo ľudia v dave jedného z usmrtených mužov označujú za príslušníka provládnych milícií.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

Ďalšie amatérske video dokumentuje popravu zajatca so zaviazanými očami v uliciach Halabu. Skupina mužov ho núti ľahnúť si na dlažbu a jeden z nich mu následne opakovane zarezáva do hrdla.

Tretie video údajne pochádza z mesta Aazáz pri hranici s Tureckom. Obeť so spútanými rukami vyložia z auta na poli a po zrazení na zem na neho opakovane strieľajú z pištole a pušky, kým nezomrie.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

 

Tlačová agentúra AFP so zábermi konfrontovala aj šéfa exilovej Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv, ktorá často poukazuje na zabíjanie civilistov provládnymi silami. Rámí Abd ar-Rahman podľa vlastných slov takéto činy dôrazne odsudzuje bez ohľadu na to, kto za nimi stojí, a vyjadril presvedčenie, že "prospievajú iba režimu a nepriateľom revolúcie".

Konanie páchateľov na zverejnených záberoch medzitým odsúdili aj ďalší ľudskoprávni aktivisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu