Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová smernica EÚ zdôrazňuje potrebu zberu elektronického odpadu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Insa)

BRUSEL - Účinnosť dnes nadobúdajú upravené pravidlá týkajúce sa zberu a spracovania elektronického odpadu. Nová smernica je jasným krokom vpred z hľadiska ochrany životného prostredia a významným príspevkom k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov v Európe.

Elektronický odpad (odpad z elektrických a elektronických zariadení - OEEZ) patrí k odpadom, ktorých produkcia sa najrýchlejšie zvyšuje, a ponúka značné príležitosti, pokiaľ ide o realizáciu dodávok druhotných surovín na trh. Systematický zber a vhodné spracovanie je nevyhnutným predpokladom recyklácie materiálov ako zlato, striebro, meď a vzácne kovy, ktoré sa používajú v televízoroch, laptopoch a mobilných telefónoch.

„V období nestabilného hospodárstva a zvyšovania cien surovín je práve efektívnosť využívania zdrojov spôsobom, ako spojiť prínosy pre životné prostredie s príležitosťami inovačného rastu," upozornil komisár EÚ pre životné prostredie Janez Potočnik.

Podľa Potočnika v EÚ potrebujeme otvoriť nové zberné kanály pre elektronický odpad a zlepšiť účinnosť tých, ktoré už existujú. Chce preto podnietiť členské štáty, aby začali plniť tieto nové ciele ešte pred uplynutím stanovenej lehoty.

V smernici, ktorá dnes nadobúda účinnosť, sa zavádza cieľ týkajúci sa zberu, ktorým je 45 percent predaných elektronických zariadení od roku 2016. Následne od roku 2019 sa cieľ zvýši na 65 percent predaných elektronických zariadení, respektíve 85 percent vytvoreného elektronického odpadu.

Členské štáty si budú môcť vybrať, na ktorom z týchto dvoch ekvivalentných spôsobov porovnávania dosahovanej úrovne s úrovňou cieľa založia svoje správy. Od roku 2018 sa pôsobnosť smernice rozšíri zo súčasného obmedzeného rozsahu na všetky kategórie elektronického odpadu.

V súčasnosti sa v rámci dokumentovaného systému vyzbiera separovane len tretina elektrického a elektronického odpadu v EÚ. Existujúcim cieľom EÚ v oblasti zberu sú štyri kg OEEZ na obyvateľa, čo predstavuje asi dva milióny ton ročne zo zhruba 10 miliónov ton OEEZ, ktoré sa ročne v EÚ vytvoria.

Odhaduje sa, že do roku 2020 narastie objem odpadu z elektrických a elektronických zariadení na 12 miliónov ton. Konečným cieľom novej smernice, ktorým je ambicióznych 85 percent všetkého vytvoreného OEEZ, sa zaistí, aby sa v roku 2020 v EÚ separovane vyzbieralo okolo 10 miliónov ton, čo je zhruba 20 kg na obyvateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu