Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozba pre letectvo: Do systému dispečerov sa vie nabúrať aj amatér!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia.org)

LAS VEGAS - Bezpečnostný expert Andrei Costin počas konferencie o ochrane kybernetického priestoru v Las Vegas ukázal, že systém, ktorý využívajú leteckí dispečeri po celom svete, je zle zabezpečený. Aj priemerný počítačový pirát by vraj dokázal narobiť veľké zmätky.

Costin popísal, ako sa dá za pomoci elektroniky v hodnote dvoch tisíc dolárov celkom slušne potrápiť letových dispečerov alebo dokonca sledovať pohyb celebrít cestujúcich súkromnými ​​tryskáčmi.

Expert si za demonštračný cieľ zvolil relatívne nový kontrolný a monitorovací systém ADS-B (Automatic dependent Surveillance-Broadcast system), ktorý lietadlu sprostredkováva komunikáciu s inými strojmi a so systémami riadenia letovej prevádzky na letiskách.

Tento systém za miliardy dolárov bol navrhnutý tak, aby umožnil lepšie sledovať pohyb lietadiel a podieľať sa teda na dosiahnutí plynulejšej leteckej prevádzky. Obrovským nedostatkom systému ADS-B je však skutočnosť, že nedokáže overiť, kto skutočne vysiela oznámenie, ktoré sa k dispečerom dostáva.

Leteckí dispečeri, ktorí zaznamenajú signál z falošného lietadla, sa uchyľujú k revízii letových plánov a príslušné časti vzdušného priestoru môžu uzatvárať. "Predstavte si, že takých lietadiel máte milión. Toľko ľudí, ktorí by prekontrolovali letové plány, nikto nemá. Na nejaké letisko tak môžete zaútočiť ľudskou verziou hackerskej techniky 'odmietnutie služby'," priblížil Costin.

Odmietnutie služby je technika útoku na webové služby alebo stránky, pri ktorej dochádza k zahlteniu požiadavkami a pádu alebo minimálne nefunkčnosti a nedostupnosti pre ostatných používateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu