Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Íránky bojujú za zrušenie povinného hidžábu

Iránske ženy v tradičnom oblečení
Iránske ženy v tradičnom oblečení (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Iránske univerzitné študentky na facebooku vedú kampaň proti povinnému noseniu hidžábu, teda pokrývky hlavy. K debate ich už prispelo skoro 16.000 vrátane vnučky duchovného vodcu Alího Chameneího. Neodradila ich ani policajná vyhrážka, že proti sieti zasiahne, informovala o tom študentská agentúra ISNA.

Kampaň s názvom Nie povinnému hidžábu trvá už štrnásť dní. "Žiadne pravidlá nemôžu ľudí nútiť niečo robiť, a to sa týka všetkých ľudí, i žien, na celom svete," napísala jedna z účastníčok. K téme sa vyjadrila i Chameneiho vnučka Najma Ešraghíová, keď vyhlásila, že jej dedko nikdy nepovedal, že Íránky musia chodiť so zakrytými hlavami. "Ja osobne mám hidžáb rada, ale nezaujíma ma čádor. Sťažuje mi život a navyše na ženu zahalenú od hlavy po päty v čiernom nie je najlepší pohľad," povedala. Čádor je ženský odev z jedného kusu odevu, ktorý pokrýva celé telo.

Irán bol iróniou osudu prvý z moslimských krajín, ktorá za vlády šáha Rezu Pahlavího v roku 1936 nosenie hidžábu zakázala a žiadala zatýkanie Irániek zastihnutých v hidžábe. Táto časť odevu je povinná od revolúcie v roku 1979.

Polícia v júli začala aktívnejšie dohliadať na dodržiavanie tohto pravidla a jej mravná jednotka nechala už v Teheráne zavrieť 50 kaviarní, pretože obsluhovali nevhodne oblečené ženy. K tomu sa ešte ozvala kybernetická policajná jednotka a pohrozila, že zablokuje prístup na sociálne siete, ktoré podľa vyjadrenia veliteľa Kamala Hadjanfára "šíria prostitúciu a roztopašnosť".

V januári bolo zatknutých niekoľko ľudí, ktorí zriadili internetovú stránku, na ktorej sa súťažilo o kráľovnú krásy. Iránci rýchlo reagovali protestnými akciami na facebooku. Jedna z nich spočíva v uverejňovaní fotografií žien s odkrytými hlavami a oblečenými v šatách bez ramienok a s dĺžkou nad kolená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu