Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ide o sprisahanie? Grécko ukrýva obrovské zásoby surovín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY/PARÍŽ - Niektoré štáty sa síce tvária, že chcú Grécku pomôcť, ale v skutočnosti sa skôr krajinu snažia dostať na kolená a ovládnuť ju. Prečo je to tak? Odpoveď ponúka správa Organizácie Spojených národov zverejnená francúzskym denníkom Le Figaro, ktorá konštatuje zásadnú vec. Grécko má obrovské zásoby vzácnych surovín.

"Podľa prieskumov a vrtov v niekoľkých oblastiach Grécka spočíva krajina na podloží s desiatkami extrémne vzácnych minerálov, ktoré môžu nájsť využitie v priemysle, leteckom inžinierstve atď. To všetko v obrovskom množstve," stojí v správe.

Tá zároveň pripomína, že Grécko je jedinečným zdrojom huntitu na svete. Tento minerál sa používa v priemysle predovšetkým v kombinácii s hydromagnezitom ako protipožiarny prvok. Komentátor Le Figaro to označuje za grécke "eso v rukáve".

Helénska republika by podľa neho mala poriadne využiť zásoby huntitu, hnedého uhlia a ďalších surovín, aby sa dostala z finančnej krízy. Francúzsky denník zároveň pridáva poznatok, že významné svetové zásoby vzácnych surovín, ktoré Grécko skrýva, sú kľúčovým faktorom pre globálne preteky medzi mocnými štátmi, ktoré chcú toto prírodné bohatstvo získať pre seba.

OSN tiež zdôrazňuje, že Grécko disponuje aj ďalšími lukratívnymi surovinami, ku ktorých zásobám sa nikdy nedostalo a nespeňažilo ich. Konkrétne ide o íl, vápenec, bridlicu alebo sadrovec. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu