Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Potraviny na pranieri: Slováci, toto si radšej v Čechách nekupujte!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA - Miesto na námestí, kde v stredoveku vystavovali previnilcov verejnej potupe a hanbe, sa v súčasnosti presunulo na web. Na českých stránkach potravinynapranyri.cz sú sústredení previnilci voči potravinovému právu.


České ministerstvo poľnohospodárstva a Štátna poľnohospodárska a potravinová inšpekcia ČR spustili spoločne nový web, ktorý upozorňuje na nekvalitné potraviny. Štát sa týmto spôsobom pokúša obmedziť ponuku nevyhovujúcich potravín.

Obchodné reťazce, ale aj menší predajcovia stále častejšie ponúkajú potraviny, ktoré nevyhovujú normám. Štátni inšpektori odhaľujú pri kontrolách napríklad to, že obchodníci predlžujú dátum spotreby, ponúkajú plesnivý tovar alebo sa snažia nalákať zákazníkov na falošný tovar z dovozu, ktorý ponúkajú ako český.

V obchodoch nájdete aj pleseň na ovocí.
Zobraziť galériu (4)
V obchodoch nájdete aj pleseň na ovocí.  (Zdroj: Vladimír Labát)

"Cieľom projektu je sprístupniť informácie o nekvalitných, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i európskym spotrebiteľom a ponúknuť tak nástroj uľahčujúci orientáciu na neprehľadnom trhu s potravinami," uvádza český rezort poľnohospodárstva vo svojej tlačovej správe.

Stránka môže byť užitočná aj pre Slovákov z pohraničia, ktorí  pravidelne nakupujú u našich susedov predovšetkým tie potraviny, ktoré vychádzajú lacnejšie.

Internetová stránka umožňuje prostredníctvom vyhľadávača zoradiť informácie o nevyhovujúcich potravinách podľa názvu výrobku, druhu potraviny, predajcu, krajiny  pôvodu či distribútora. V súčasnosti na pranieri figuruje asi 350 položiek.

"Do budúcna chceme aplikáciu otvoriť aj pre ďalšie dozorné a inšpekčné orgány, akými sú napríklad Štátna veterinárna správa alebo hygienická služba," povedal pri spustení webu český minister poľnohospodárstva Petr Bendl. Zároveň oznámil, že ešte do konca roku predloží vláde návrh, aby maximálne sankcie za klamanie pri predaji potravín vzrástli zo súčasných troch na desať miliónov českých korún. "V prípade, že sa bude problém opakovať, ponesie zodpovednosť aj predajca," uviedol minister. "Budú si musieť strážiť to, čo predávajú," dodal.

Koľko asi v takýchto podmienkach ležia tieto bagety?
Zobraziť galériu (4)
Koľko asi v takýchto podmienkach ležia tieto bagety?  (Zdroj: Vladimír Labát)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu