Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajiny únie na pokraji zrútenia, jedna však ušetrila miliardy!

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová

BERLÍN - Európska dlhová kríza prináša Nemecku veľké výhody. Zatiaľ čo ďalšie zo 17 krajín, v ktorých sa platí eurom, bojujú s obavami investorov, že ich ekonomiky sa kvôli vysokým dlhom zrútia, Nemecku sa podarilo ušetriť desiatky miliárd eur vďaka svojej povesti bezpečného miesta pre investície, píše agentúra AP.

Dlhopisové trhy požadujú, aby krajiny ako Taliansko a Španielsko platili neúmerne vysoké náklady na úvery pri predaji dlhu. Investori totiž majú obavy o zdravie týchto ekonomík a ich verejných financií. Náklady na dlh Nemecka sú naopak rekordne nízke, niekedy aj negatívne.

Nemecko je dlhú dobu považované za stávku na bezpečnosť. Je najväčšou európskou ekonomikou a najväčším prispievateľom do záchranných fondov eurozóny. Hrubý domáci produkt krajiny činí 2,6 bilióna eur a ekonomika krajiny v posledných dvoch rokoch stabilne rástla. V prvom štvrťroku stúpla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o pol percenta, a Nemecko tak ochránilo celú eurozónu pred prepadom do recesie.

Krajina nedávno predala desaťročné dlhopisy s úrokovou sadzbou 1,5 percenta. Minulý týždeň predala v aukcii dvojročné dlhopisy za päť miliárd eur dokonca s priemerným záporným úrokom mínus 0,06 percenta. To znamená, že investori prichádzajú o peniaze a platia Nemecku za to, že mu môžu požičať. Rastúce Nemecko ponúka perspektívu bezrizikového splácania dlhu a ďalšie bezpečné investície vysoké úroky rovnako neponúkajú. Napríklad Európska centrálna banka (ECB) nedávno znížila svoju jednodňovú depozitnú sadzbu na nulu.

Za neprirodzene nízke označil nedávno úrokové sadzby aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Vedľajším efektom toho je však zisk pre štátne financie. "Nemecko ušetrilo len tento rok zhruba desať miliárd eur vďaka nízkym úrokových sadzbám," povedal AP ekonóm Inštitútu pre svetovú ekonomiku Jens Boysen-Hogrefe. Podľa niektorých analytikov už dlhová kríza v eurozóne zaistila Nemecku neočakávaný výnos 100 miliárd eur, zatiaľ čo iné krajiny v regióne sa ťažko snažia udržať nad vodou.

V roku 2009 nemecká vláda odhadovala, že v roku 2013 minú za obsluhu dlhu 52 miliárd eur. Teraz čaká, že táto suma v budúcom roku bude činiť len 20 miliárd eur. Vďaka nižším úrokovým sadzbám môže Nemecko znižovať rozpočtový deficit bez drastických obmedzení výdavkov. Vyrovnaný rozpočet Nemecko plánuje do roku 2016.

Nemecko však vzalo na svoje plecia aj najväčšie riziká vyplývajúce z dlhovej krízy. Ak by sa kríza drasticky vystupňovala a jedna alebo viac krajín by vystúpili z eurozóny, muselo by Nemecko poskytnúť až 300 miliárd eur vo forme pôžičiek a garancií slabším členom eurozóny a záchranným fondom. To zodpovedá zhruba rozpočtu centrálnej vlády na jeden rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu