Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najvyšší súd v Belize zakázal deportáciu Mella najmenej na 28 dní

Karol Mello
Karol Mello (Zdroj: San Pedro Sun)

BELMOPAN - Najvyšší súd Belize vydal príkaz proti deportácii, premiestneniu alebo vyhosteniu Karola Mella, ktorý je na Slovensku obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa Čongiho, v lehote najmenej najbližších 28 dní.

Rozhodnutie Najvyššie súdu v Belize zo dňa 17. júla má TASR k dispozícii. "Na základe tohto rozhodnutia nemôže byť môj klient premiestnený z Belize v lehote najmenej do nasledujúcich 28 dní.  Belize nemá so Slovenskom zmluvu o extradícii, z tohto dôvodu nemôže byť vydaný. Ak chce vláda Belize zrušiť jeho trvalý pobyt a vyhostiť ho, najprv musí dovoliť jeho právnikom, aby ho obhajovali a vystupovali v jeho záujme," zdôraznil právny zástupca Karola Mella - bývalý minister obrany, zahraničných vecí, turizmu a informácií, bývalý generálny prokurátor a uznávaný politik Godfrey P. Smith. Najbližšie pojednávanie vo veci Karola Mella bude 10. augusta.

"Premiestnený, deportovaný alebo vyhostený z Belize môže byť len vtedy, keď predstavuje hrozbu pre blaho alebo verejnú bezpečnosť Belize, čo tak nie je," zdôraznil ďalej advokát.

Pôvodne príkaz na vyhostenie Slováka Karola Mella z Belize bol vydaný s dátumom 16. júla, a bol mu aj doručený. Nie je však jasné, prečo belizská vláda podľa neho aj hneď nekonala, informoval belizský server 7newsbelize.com. Následne došlo k prerušeniu konania 17. augusta. Karolovi M. "nahráva", že má čistý register trestov, do krajiny vstúpil legálne na svoje meno, podľa belizských zdrojov však nepravdivo v emigračnom formulári odpovedal na otázky, ktoré sa vzťahovali na to, či bol zapojený do trestného stíhania, alebo bolo proti nemu vedené vyšetrovanie.

Jeho slovenský advokát Peter Schmidl mal prvotné štvrtkové informácie o vyhostení, tak ako aj doteraz, len sprostredkované zo slovenských médií a médií v Belize a stále nie je v kontakte so svojím klientom. Naďalej sa však domnieva, že Karol Mello má právo v Belize na riadny súdny proces, a nie na administratívne konanie, v rámci ktorého by mal byť vyhostený. "Nepoznám právnu úpravu v Belize, teda neviem, či je možný opravný prostriedok voči rozhodnutiu súdu v Belize zo 16. júla vyhostiť Karola Mella," povedal.

Belizský najvyšší súd v utorok pozastavil vydanie Karola Mella, ktorý na Slovensku čelí obvineniam z dvojnásobnej vraždy, kým nebude vypočutý súdom. Aj podľa servera channel5belize.com bol údajne v pondelok vydaný príkaz na jeho vyhostenie, tento zdroj však tvrdí, že ho Karolovi M. napriek tomu nedoručili.

Predstavitelia úradu generálneho prokurátora, ktorý má prípad na starosti, pre server 7newsbelize.com uviedli, že k týmto informáciám sa nemôžu vyjadriť, pretože prípad je v súčasnosti na súde.

Server citoval vyjadrenie belizských imigračných úradov, podľa ktorých Karol Mello neuviedol o sebe pravdivé údaje, keď v krajine žiadal o trvalý pobyt. Úrady to uviedli v súvislosti s otázkami vo formulári, ktoré sa vzťahovali na to, či bol zapojený do trestného stíhania, alebo bolo proti nemu vedené vyšetrovanie. Na obe otázky Karol Mello odpovedal "nie".

Karola Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola Mella nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu