Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako to bolo so zadržaním Mella? Podľa rodiny si nemohol ani umyť zuby!

Prípadom Karla Mella sa zaoberajú všetky belizské médiá.
Prípadom Karla Mella sa zaoberajú všetky belizské médiá. (Zdroj: sanpedrosun.com)

SAN PEDRO - Právna bitka o vydanie najhľadanejšieho slovenského zločinca Karola Mella z Belize bude zjavne tvrdá! Prominentný advokát Godfrey Smith presvedčil sudcu, aby prerušil proces jeho vyhostenia a dostalo sa mu vypočutia. K tomu by podľa Mellovej rodiny, ktorá v tamojších médiách obvinila slovenskú vládu z korupcie a prenasledovania čestného podnikateľa, malo prísť v Belmopane dnes ráno.

"Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý," uviedol Godfrey Smith, ktorý sa mimo iného zameriava na dodržiavanie prisťahovaleckých práv a je dokonca činný aj v miestnej politike.

Smith ďalej konštatoval, že jeho klient "má trvalý pobyt, má platné pracovné povolenie, rodinu a manželku v Belize." Podľa neho povolenia belizských úradov získal legálnou cestou, preto by nemal byť vydaný, kým nebude mať možnosť vypovedať. Okrem toho jeho druhý syn sa podľa portálu sanpedrosun.com narodil iba pred tromi týždňami a je štátnym občanom Belize.

Bokom nezostala ani Mellova rodina, ktorá do miestnych médií zaslala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že prišlo k falošnému trestnému stíhaniu zo strany slovenskej vlády, ktorá vydiera poctivého podnikateľa. "Pán Mello bol a stále je bezúhonný podnikateľ, na ktorého sa zamerala skorumpovaná vláda kvôli jeho podnikateľskej praxi a vlastneniu kasína. Vlasť pána Mella je zaradená medzi krajiny s najvyššou vládnou korupciou, úplatkárstvom a neoprávneným väznením".

Nepozdával sa jej však ani spôsob, akým ku zadržaniu Mella prišlo. "Bol zadržaný políciou v San Pedro v stredu popoludní, eskortovaný do jeho domu, kde imigračný úradník skonfiškoval doklady jeho manželky a detí s prísľubom, že ich vráti po obdržaní povolení pána Mella, ktoré v tej dobe nemal pri sebe. Potom sa vrátil na policajnú stanicu v San Pedro, kde bol zadržiavaný, až kým ho nepremiestnili na výsluch do Belmopanu vo štvrtok ráno. Nikdy mu neprečítali jeho práva na spravodlivý proces, len sa spýtali na jeho meno a vzali mu odtlačky prstov. Ani po 72 hodinách, kedy ho uprostred noci preložili do Belize City, mu ešte stále neboli prečítané jeho práva, nikto mu nedal jesť, nedovolil vymeniť si šaty, alebo dokonca vyčistiť zuby, odkedy opustil San Pedro".

Karola Mella zadržali 11. júla popoludní v San Pedro v štáte Belize. Na zadržaní sa podieľala aj migračná polícia štátu Belize. Zadržanie bolo súčasťou celosvetovej akcie Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia. Slovenské orgány poskytli mená niekoľkých hľadaných osôb.

Prípad Karola Mella vyvolal rozruch po tom, ako sa napriek zadržaniu po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Mello je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004.

Minister vnútra Robert Kaliňák pripúšťa možnosť, že sa podozrivého slovenského zločinca nepodarí dostať z Belize na Slovensko. "Samozrejme, existuje tá alternatíva, že sa nám nepodarí, aby sme ho prepravili na Slovensko, ale v každom prípade túto situáciu si nechceme pripúšťať a veríme, že je to len otázka času," vyhlásil včera na tlačovej konferencii Kaliňák. Dodal, že postup v Belize slovenské orgány nedokážu predpokladať, keďže podrobne nepoznajú tamojší právny poriadok.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu