Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Atentát na bulharskom letisku: Sedem mŕtvych, majú popis útočníka!

Stúpajúci dym na letisku po explózii Zobraziť galériu (9)
Stúpajúci dym na letisku po explózii (Zdroj: SITA)

SOFIA - Pri atentáte na autobus s izraelskými turistami na letisku v bulharskom letovisku Burgas zahynuli siedmi ľudia a približne 30 osôb bolo zranených. Agentúra Reuters informovala, že letisko bolo uzavreté a lety minimálne do šiestej hodiny večer boli presmerované do Varny.

Izraelský svedok tragédie telefonicky v rozhovore pre izraelský rozhlas podľa agentúry Reuters uviedol, že išlo o útok samovražedného atentátnika. Odpálil sa vraj pri vchode do autobusu.

Nehoda si podľa dostupných informácií vyžiadala životy siedmich ľudí a približne 30 osôb utrpelo zranenia.  Ministerstvo vnútra potvrdilo, že išlo o atentát, ktorý bol namierený na autobus, v ktorom sa na letisku presúvali turisti. Podľa informácií bulharských médií boli zasiahnuté tri autobusy. Jeden explodoval a dva zachvátili plamene. Burgas leží na východe Bulharska na pobreží Čierneho mora, ktoré je obľúbeným cieľom turistov, vrátane Čechov.

Slováci, ktorí sa v čase výbuchu nachádzali na letisku v bulharskom Burgase, sú v poriadku, bez zranení. Jeden z nich letel lietadlom, ktorého pasažieri boli terčom teroristického útoku. Našťastie však išiel potom išiel v inom autobuse, takže neutrpel žiadne zranenia. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.

Podľa jeho informácií bolo na letisku v čase explózie približne 250 slovenských turistov. "Tí, ktorí práve prileteli a čakali na batožinu v príletovej hale, boli asi 20 až 30 metrov od výbuchu," povedal Gandel. Rovnako ako Slovákom, ktorí sa chystali na odlet z krajiny, sa nič nestalo. Rezort diplomacie je v kontakte s cestovnými kanceláriami, s asistenčnou službou komerčnej poisťovne aj s turistami, ktorí sa obrátili na ambasádu. "Letisko je momentálne uzavreté, turistom bolo poskytnuté občerstvenie, delegáti cestovných kancelárií ich čakajú na letisku s tým, že im potom zabezpečia bezpečný prevoz z letiska do hotela," dodal Gandel.

Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov novinárom na burgaskom letisku povedal, že na mieste útoku sa nachádzala "osoba, ktorá bola samovražedným bombovým útočníkom" a ktorá mala falošný vodičský preukaz zo Spojených štátov. Bezpečnostné kamery na letisku zachytili pri mieste útoku asi hodinu pred výbuchom postávať muža s dlhými vlasmi a v športovom oblečení, informoval bulharský spravodajský portál novinite.com. Jeho telo našli po explózii. Keďže bolo v najhoršom stave zo všetkých obetí a našli pri ňom pravdepodobne falošné doklady z USA, vyšetrovatelia dospeli k záveru, že muž bol samovražedným útočníkom, uviedol portál bez zdroja informácií. Na prípade podľa správy spolupracujú bulharské, americké a izraelské bezpečnostné služby.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už z útoku obvinil Irán. "Všetky stopy vedú k Iránu," vyhlásil a zdôraznil, že Izrael bude ostro reagovať na "iránsky teror". Teherán obvinenia poprel. Bulharské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že úrady útok vyšetrujú ako teroristický čin. Útok už odsúdilo medzinárodné spoločenstvo vrátane USA.

"Je to zjavne teroristický útok, ktorý zrejme uskutočnil Hizballáh, Hamas, Islamský džihád, iná teroristická skupina z Iránu alebo radikálne islamské sily. Sústavne s nimi bojujeme," konštatoval izraelský minister obrany Ehud Barak. Dodal, že všetci tí, ktorí sú zodpovední za teroristický čin, budú nájdení a potrestaní.

Autobus mal odviezť asi 50 izraelských turistov z lietadla do letiskového terminálu. Útok sa stal v deň 18. výročia útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roku 1994, pri ktorom zahynulo 85 ľudí a 300 utrpelo zranenia. Bulharské úrady v januári zabránili útoku, keď objavili nálož v autobuse, ktorý mal odviesť izraelských turistov do lyžiarskeho strediska.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu