Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mello zostáva v Belize: Sudca stopol jeho vydanie!

Karola Mella zadržali v Belize minulý týždeň
Karola Mella zadržali v Belize minulý týždeň (Zdroj: San Pedro Sun)

BELMOPAN - Sudca najvyššieho súdu v Belize v utorok zastavil vydanie Karola Mella na Slovensko, kde je obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy. Informovala o tom televízna stanica v Belize News5 na svojej internetovej stránke.

Sudca Oswell Legall vyhovel žiadosti právneho zástupcu slovenského občana, aby ho pred prípadným vyhostením vypočul súd. Mellov advokát Godfrey Smith, najprominentnejší advokát v regióne - exminister a bývalý generálny prokurátor, uviedol: "Požiadali sme súd, aby zastavil konanie vlády Belize prostredníctvom ministerstva pre prisťahovalectvo pred vyhostením alebo iným vydaním mandanta z Belize, kým nedostane možnosť byť vypočutý".

Podľa našich informácií je slovenská polícia ohľadne vydania najhľadanejšieho zločinca skeptická. Jej šéf, minister vnútra Robert Kaliňák, sa do Belize nechystá.

„Ja nie, ja určite nie,“ povedal Kaliňák pred dnešným rokovaním vlády. Nepotvrdil tak medializovanú informáciu denníka Sme, že do Belizé policajné prezídium vyslalo jedného pracovníka Úradu pre medzinárodnú policajnú spoluprácu. „Je to pre nás natoľko komplikovaná situácia v tejto chvíli, že aj zo strany orgánov činných v trestnom konaní, sme prijali rozhodnutie, že musíme šetriť s informáciami," vyhlásil minister.

Minister vnútra nešpecifikoval, či sa v prípade postupuje na základe porušenia imigračných predpisov alebo medzinárodných zatykačov v kauzách vrážd. „My sa musíme snažiť, aby sme dopravili podozrivého z niekoľkonásobnej vraždy do rúk orgánov činných v trestnom konaní tu na Slovensku – to je úloha polície, tam skončí. V tejto chvíli je to naozaj komplikovanejšie, ako sa to na prvý pohľad zdalo, že je to len veľkou vzdialenosťou,“ uviedol Kaliňák.

Šéf rezortu vnútra sa snaží nepripustiť si, že by sa Mello nedostal na Slovensko. „Aj keď je to stále jedna z alternatív,“ dodal. Slovenskí policajti s Mellom zatiaľ nehovorili. „My nemáme dôvod sa s ním rozprávať osobne.“ 

Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004. Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola M. nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

Okrem Mella z tejto vraždy obvinili aj ďalších štyroch mužov. Karol M. sa pred políciou niekoľko rokov skrýval. V októbri 2010 ho zadržali v poľskom Krakove a vydali na Slovensko. Chybou súdu sa však dostal na slobodu. "Neutekal som pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou," povedal vlani v máji Karol M., keď opustil bratislavskú väznicu. Skrýval sa aj v Prahe i Španielsku a pravdepodobne aj ďalších krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu