Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Drzý nemecký turista: Z Galapágov chcel pašovať leguány!

Conolophus subcristatus
Conolophus subcristatus (Zdroj: pandasthumb.org)

QUITO - Ekvádorske úrady zatkli nemeckého turistu, ktorý sa pokúsil ukradnúť na galapágskych ostrovoch niekoľko leguánov. Za tento zločin môže byť potrestaný až trojročným väzením, informuje dnes agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie národného parku na súostroví.

Pracovníci národného parku zadržali Nemca v nedeľu na letisku po tom, čo si u neho všimli podozrivý balík. V ňom potom objavili štyri leguány zabalené do plátna.

Plazy patria k druhu leguán galapážsky (Conolophus subcristatus), ktorý je ohrozený vyhynutím. Na jeho záchranu vytvorili projekt Medzinárodný zväz pre ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

Podľa zdrojov z parku bol Nemec vlani v decembri stíhaný na Fidži, kde sa snažil podobne zmocniť leguána, tiež patriaceho k chránenému druhu.

Galapážské súostrovia, ktoré patria Ekvádoru, sú už tri desiatky rokov na zozname svetového dedičstva ľudstva UNESCO. Ležia v Tichom oceáne asi tisíc kilometrov od juhoamerickej pevniny. Tamojšia fauna inšpirovala britského prírodovedca Charlesa Darwina k formulovaniu teórie o vývoji druhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu