Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Koniec komunizmu v Číne? Až 118 miliónov obyvateľov sa od režimu odvracia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Až 118 miliónov Číňanov sa údajne odvracia od komunistickej strany či jej mládežníckych organizácií. Tvrdí to aspoň čínske exilové opozičné hnutie Tuidang (Tchuej-tang), ktoré už niekoľko rokov povzbudzuje čínskych občanov, aby sa symbolicky vzdávali členstva a odpútali tiež svoje "srdce" od totalitnej doktríny.

Ako dnes v Prahe informovala viceprezidentka Globálneho centra pre vystúpenie z Komunistickej strany Číny (GCVČKS) I Žung, možno Tuidang považovať za najväčšie hnutie duchovnej obrody čínskeho ľudu v histórii. Podľa nej má hnutie zástancov nielen medzi radovými občanmi, ale aj vo všetkých zložkách straníckych štruktúr, a to až v najvyšších poschodiach.

Hnutie Tuidang, čo v preklade znamená "Vystúpenie zo strany" alebo "Zrušenie strany", začalo naberať na sile po tom, čo nezávislý čínsky server The Epoch Times zverejnil koncom roka 2004 sériu článkov o histórii čínskych komunistov, sprevádzaných násilím a bezprávím, ktoré vyústilo v utrpenie obyvateľov Číny a milióny mŕtvych.

Takzvaných "Deväť komentárov ku komunistickej strane" údajne vyvolalo u Číňanov veľkú odozvu a spustilo sériu "odstúpení" zo strany, do ktorej mládežníckych organizácií sa s nástupom povinnej školskej dochádzky vstupuje automaticky. Na základe toho potom vzniklo globálne centrum, ktoré podobné kroky eviduje. V drvivej väčšine prípadov ide však o anonymné záväzky, ktorých autorom Priradia evidenčné čísla.

V praktickom živote je však v komunistickej Číne zo strany nemožné formálne vystúpiť, pretože to podlieha schvaľovacej procedúre príslušných orgánov, a už nadnesenie tohto zámeru by sa neobišlo bez reštrikcií. Jedinci, ktorí by chceli stranu opustiť, sú navyše pod tlakom príbuzných a nadriadených, ktorým by sa odvetné opatrenia tiež nevyhli.

Hnutie má najmä na Tchaj-wane a v rade ďalších demokratických krajín svoje kancelárie, ktoré šíria informácie o jeho existencii najmä medzi Číňanmi, ktorí cestujú do zahraničia. Hnutie podporil podľa brožúry Tuidang napríklad aj disident nominovaný na Nobelovu cenu Kao Č'-šeng, ktorý označil za svoj deň najväčšej hrdosti práve toto vystúpenie zo strany.

Podľa Aj Žung už štátne úrady začali na vplyv hnutia reagovať prostredníctvom štátnych médií. Najmä v denníku ľudovej armády sa v tejto súvislosti hovorilo o pokuse o kontrarevolúciu. Podľa výkonného riaditeľa GCVČKS Li Ta-Junga sa komunistický režim snaží upevniť svoje postavenie nutkaním ľudí verejne opakovať sľuby poslušnosti strane. Občania majú pritom podľa neho stále väčšiu odvahu bojovať za svoje práva a vzdorovať vrchnosti. Denne sa v Číne koná vraj na 500 protestných akcií. O pnutie vo vnútri čínskej spoločnosti tiež svedčí aj to, že výdavky na "vnútornú ochranu" prekonali rozpočet armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu