Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Havária českého autobusu: Osem obetí, vrátane šesťročného dieťaťa, traja bojujú o život!

Miesto tragédie českého autobusu Zobraziť galériu (19)
Miesto tragédie českého autobusu (Zdroj: www.jutarnji.hr)

ZÁHREB - Osem ľudí zomrelo dnes skoro ráno pri nehode českého autobusu na diaľnici v strednom Chorvátsku. Medzi mŕtvymi je šesťročné dieťa. Troch ťažko zranených cestujúcich previezli vrtuľníkom do metropoly Záhrebu. Podľa predbežných informácií, dôvodom nehody bolo, že vodič za volantom zaspal.

Tragickou nehodou sa začal prvý dovolenkový víkend v Chorvátsku. Na diaľnici A1 pri tuneli Krpani, ktorý sa nachádza 230 kilometrov od Záhrebu a len niekoľko desiatok kilometrov od pobrežia, v sobotu o 4:00 nadránom havaroval český autobus. Podľa predbežných informácií vodič dostal mikrospánok a narazil do stĺpa. Podľa portálu Vecernji list nehodu neprežilo osem cestujúcich, z toho jedno šesťročné dieťa. Podľa najnovších informácií vodič autobusu zahynul. Druhý vyviazol bez zranení. Diaľnica bola takmer desať hodí neprejazdná v oboch smeroch, okolo 17.00 sa cesta uvoľnila. Podľa cestujúcich sú za zvodidlami stále porozhadzované veci turistov z havarovaného autobusu.

Havária českého autobusu: Osem
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: www.jutarnji.hr)

Podľa pracovníkov správy chorvátskych diaľnic pravdepodobne existuje aj záznam nehody, pretože autobus najskôr narazil do stĺpu, ktorý nesie videokameru sledujúci prevádzku. Cestári tiež uviedli, že na diaľnici vôbec neboli brzdné stopy, z čoho usudzujú u vodiča mikrospánok. Autobus pri havárii narazil do zvodidiel a prevrátil sa. Kľúčová dopravná tepna, ktorú využívajú turisti mieriaci na dovolenku k Jadranu, bola neprejazdná v oboch smeroch, na úseku sa tvorili takmer 20 kilometrové kolóny.

Havária českého autobusu: Osem
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: vecernji.hr)

 
Ôsmu obeť vraj našli chorvátski záchranári pri vyslobodzovaní tiel z trosiek českého autobusu. Portálu Jutarnji list to povedal prokurátor Zdravko Car z mesta Karlovac, ktorý na miesto nešťastia prišiel. Český konzul v Splite Pavel Bednář ale túto informáciu nepotvrdil. Večernji list s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedol, že mŕtvych môže byť dokonca deväť. Chorvátske úrady ale údaj nepotvrdili.

Havária českého autobusu: Osem
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: vecernji.hr)

Autobus patril brnenskej cestovnej kancelárii Atlas Adria, povedal Karel Šrol z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí. V autobuse bolo podľa ministerstva celkom 51 ľudí, všetci zranení boli prevezení do nemocnice v neďalekom Gospiči. "Do nemocnice boli prevezení všetci, aby sa zistilo čo a ako," vysvetlil konzul Bednář. Časť ľudí je podľa neho v natoľko dobrom stave, aby mohli pokračovať v ceste. Turisti vraj mierili na dovolenku na Makarskú riviéru. "Všetci ľudia z nášho konzulátu sú na mieste alebo v nemocniciach. Bohužiaľ nepoznáme mená zranených a obetí, takže prosíme blízkych cestujúcich, aby sa obrátili na cestovnú kanceláriu. Tá má ako jediná menný zoznam cestujúcich," uviedol Karel Šrol z pražského ministerstva.

Havária českého autobusu: Osem
Zobraziť galériu (19)

Martin Vašulín z cestovnej kancelárie Atlas Adria nehodu potvrdil. "Bohužiaľ nemám žiadne ďalšie informácie. Chorvátska polícia s nami nekomunikuje a sme závislí iba na informáciách z konzulátu (v Chorvátsku)," povedal Martin Vašulín.

Ministerstvo zahraničných vecí SR nemá informácie o tom, že by v českom autobuse, ktorý dnes havaroval v Chorvátsku, boli aj Slováci. "Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, v autobuse neboli občania SR," uviedol pre TASR hovorca MZV SR Boris Gandel. Dodal, že ministerstvo je v spojení s českou stranou.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu