Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kritické grécke voľby: Zvíťazila pravicová ND, SYRIZA priznala porážku

Líder Novej demokracie Antonis Samaras Zobraziť galériu (14)
Líder Novej demokracie Antonis Samaras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - V Grécku sa dnes začali parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o ďalšej budúcnosti krajiny v rámci eurozóny. Svoje hlasy mohlo od 6.00 SELČ do 18.00 SELČ odovzdať približne 9,9 milióna oprávnených voličov.

22:05 Proeurópska Nová demokracia sa stala víťazom dnešných parlamentných volieb a v koalícii so socialistickým hnutím PASOK by mohla vytvoriť novú väčšinovú grécku vládnu koalíciu. Potvrdzujú to výsledky doterajšieho sčítania hlasov. Vodca radikálnej ľavice SYRIZA Alexis Tsipras už priznal porážku a gratuloval šéfovi víťaznej ND Antonisovi Samarasovi. Ten vyzýva na vytvorenie "proeurópskej vládnej národnej jednoty."

Po sčítaní 40 percent hlasov má ND 30,5 percenta, zatiaľ čo jej hlavný súper, Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), získala 26 percent. Tretí PASOK má zatiaľ 12,8 percenta hlasov.

20:20 Grécka Nová demokracia (ND) podľa spresnených odhadov vyhrala parlamentné voľby so ziskom 28,6 až 30 percent hlasov. Radikálna lavica SYRIZA na druhom mieste by mala získať 27,5 až 28,4 percent. Podľa prepočtu na poslanecké mandáty by tak ND mohla v koalícii s tretími socialistami získať v 300-člennom parlamente väčšinu. Hnutie PASOK získalo podľa odhadu 11 až 12,4 percent hlasov.

ND by mala teda získať 87 kresiel, SYRIZA 72 a socialisti 32 kresiel.  Vzhľadom na bonus 50 poslancov pre víťaza by tak proeurópska koalícia ND a PASOK mala spolu pomerne pohodlnú väčšinu 159 poslancov.

18:30 Voľby, ktoré si vynútila patová politická situácia po hlasovaní z mája, skončili zrejme opäť bez jasného víťaza. Prvé odhady, založené na prieskumoch u voličov, hovoria o nerozhodnom súboji medzi pravicovou Novou demokraciou (ND) a Koalíciou radikálnej ľavice (SYRIZA).

ND by podľa prieskumov mohla získať 27,5 až 30,5 percent hlasov, zatiaľ čo SYRIZA zaostáva na druhom mieste o slabé pol percento s 27 až 30 percentami. Socialisti sú tretí z 10 až 12 percentami. V parlamente by mali byť rovnako ako pri májových voľbách zastúpení aj pravicoví radikalisti zo strany Zlatý Úsvit.

Strana, ktorá získa najviac hlasov, dostane podľa gréckeho volebného zákona bonus 50 poslaneckých miest. Žiadna zo strán však podľa predpokladov nezíska taký počet hlasov, aby jej tento bonus zaistil väčšinové vládnutie.

Tabuľka dnešných predbežných odhadov

Strana Odhad podielu hlasov
Nová demokracia 27,5 až 30,5
SYRIZA 27 až 30
PASOK 10 až 12
Nezávislí Grékovia 6 až 7,5
Zlatý úsvit 6 až 7,5
Demokratická ľavica 5,5 až 6,5
Komunisti 5 až 6

18:30 Prvé povolebné prieskumy po zatvorení volebných miestností v Grécku podľa očakávaní hovoria o veľmi tesnom súboji medzi favorizovanou Koalíciou radikálnej lavice (SYRIZA) a konzervatívnou Novou demokraciou (ND). Tá by podľa prvých odhadov mala byť vo vedení o pol percentuálneho bodu. Obe strany by však mali získať približne 29-percentnú podporu voličov, aj keď Grékom v prípade svojho víťazstva ponúkajú úplne odlišné smerovanie krajiny. Tretí by mali skončiť socialisti.

15:50 Výsledky prieskumou medzi voličmi po odovzdaní hlasov majú byť zverejnené po uzavretí volebných miestností o 18:00 SELČ, priebežné oficiálne výsledky sa očakávajú okolo 20:30. Problémy v hlasovaní môže spôsobiť vietor, kvoli ktorému bola zastavená trajektová doprava medzi niektorými gréckymi ostrvmi. Panujú obavy, že niektorí voliči sa k urnám nemusia dostať včas.

 

V Grécku prebiehajp už
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

13:52 Grécku dnes nepomôžu ani zásadné ekonomické reformy, myslí si poslanec Jozef Kollár (SaS). "Grécko uviazlo v kazajke eura," povedal Kollár v relácii STV O päť minút dvanásť. Podľa jeho slov má Grécko takú žalostnú úroveň konkurencieschopnosti ekonomiky, že sa z nej nemôže vrátiť k razantnému rastu. Poslanec spomenul prísne dôvernú štúdiu Európskej centrálnej banky, Medzinárodného menového fondu a Európskej komisie o dlhodobej udržateľnosti gréckeho dlhu. "Ešte aj v roku 2020 bude verejný dlh Grécka na úrovni 120 percent," citoval štúdiu Kollár, podľa ktorého to znamená, že Grécko sa ani v roku 2020 nebude môcť vrátiť na finančné trhy a refinancovať dlh štandardnými trhovými nástrojmi. "Nájsť investorov, ktorí by boli ochotní riskovať svoju angažovanosť v Gréckych toxických papieroch".

Práve potrebu reforiem a zmien v Grécku považuje za kľúčovú poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Pripomenul, že Gréci výdavky už zoškrtali, ale nevládzu splácať dlhy, ku ktorým sa v minulosti zaviazali. Ešte väčší problém podľa neho je to, že Grécko nie je schopné zabezpečiť poriadny výber daní, ani poriadny ekonomický rast. "V tejto chvíli nevidíme jasnejšiu ekonomickú budúcnosť bez ohľadu na to, kto bude vládnuť," povedal Beblavý.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) považuje situáciu v eurozóne za vážnu ani nie tak kvôli Grécku, ale skôr kvôli Španielsku. "Keby Grécko nakoniec vystúpilo z Európskej únie alebo eurozóny, keby tam prestalo fungovať euro, tak tá situácia by bola veľmi komplikovaná ani nie tak pre Grécko, ako skôr pre nás, pre Slovákov, pre Nemcov, pre Francúzov a celú EÚ," konštatoval Blaha. Oveľa horšie dôsledky by to malo podľa neho v prípade Španielska. "Pokiaľ by sa toto stalo v Španielsku, tak keby Španielsko padlo, tak naozaj hrozí veľmi rýchly pád celej EÚ," dodal. Podľa Kollára pod vrcholcom problémov, ktoré predstavujú Grécko a Španielsko, teda pod hladinou sa nachádza robustný problém a to riziko systémového kolapsu eurozóny.

13:00 Grécko by malo dostať šancu na opätovné prerokovanie podmienok záchranného programu v objeme 130 miliárd eur. Vyhlásil to v sobotu šéf Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) Angel Gurría. Pripomenul, že predstavitelia hlavných politických strán podporujú členstvo v eurozóne. "Preto by som nevylučoval, že by mohlo nastať určité prispôsobenie podmienok (záchranného programu) v tom, že by sa poskytol dlhší čas alebo by sa kládol väčší dôraz na určité opatrenia na úkor iných," povedal Gurría.

11:20 Predseda konzervatívcov Antonis Samaras už dnes doobeda odvolil a označil voľby za osudové. "Dnes prehovorí grécky ľud. Zajtra začne pre Grécko úplne nová éra," povedal. Jeho najväčší rival, predseda hnutia SYRIZA Alexis Tsipras, sa aj v poslednej chvíli pustil do Európskej únie. "Porazili sme strach. Dnes sa nám otvára cesta nádeje...Cesta k lepšej budúcnosti. V Grécku sociálne spravodlivom a prosperujúcom, ktoré bude v Európe rovnocenným partnerom," citoval politika denník Kathimerini.

 

Predseda hnutia SYRIZA Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (14)
Predseda hnutia SYRIZA Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA)

 

11:00 Napätú situáciu a voľby v Grécku spájajú tamojšie média s úspechom futbalových reprezentantov na majstrovstvách Európy. Jeden zo športových denníkov konštatuje, že "Európa opäť šalie z bankrotujúceho Grécka", ktorého ekonomická situácia ťahá spoločnú európsku menu ku dnu. "Takto sa kvalifikujú tvoji dlžníci, priprav sa Angela," hlásal titulok denníka Sport Day v reakcii na sobotňajšie víťazstvo Grécka nad Ruskom a nečakanom postupe do štvrťfinále.

"Vy ste hodili MMF na naše Grécko, my sme hodili TNT na vaše Euro," dodáva denník Metrosport v odkaze na skratku Medzinárodného menového fondu a výbušniny trinitrotoluén. Denník zároveň hovorí o "nekonečnej slasti a hrdosti v celej krajine".

10:00 V Grécku sa o 6:00 SELČ (7:00 tamojšieho času) otvorili volebné miestnosti a začali tak predčasné parlamentné voľby, na ktorých výsledok s napätím čaká celá Európa.

 

V Grécku prebiehajp už
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

 

Do parlamentu by sa celkovo malo dostať sedem politických strán. Posledné prieskumy, zverejnené dva týždne pred voľbami, naznačujú, že o víťazstvo zvedú tesný súboj Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), vystupujúca proti medzinárodnej pomoci, s konzervatívnou Novou demokraciou, ktorá je stúpencom pomoci a s ňou spojených nepopulárnych úsporných opatrení. Na treťom mieste by sa mala umiestniť proeurópska socialistická strana PASOK.

Ani jedna zo strán nemôže počítať so ziskom nadpolovičnej väčšiny poslaneckých kresiel, zaručujúcich zostavenie jednofarebnej vlády. Čo i len najtesnejšie víťazstvo je však z hľadiska gréckeho volebného zákona kľúčové, pretože najsilnejšia strana získava navyše 50 poslaneckých mandátov.

 

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu