Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Castro: Myslím si, že Obama dal popraviť bin Ládina

Fidel Castro
Fidel Castro

HAVANA - Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro v piatok ostro skritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu a obvinil ho z priameho podielu na zabití vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina.

Urobil tak v čase, keď si Spojené štáty pripomenuli rok od akcie v pakistanskom meste Abbottábád, kde sa údajný strojca útokov z 11. septembra ukrýval. Castro naznačil, že Obama dal bin Ládina "popraviť", čo je podľa neho v rozpore s medzinárodným právom.

"Má prezident Spojených štátov právo súdiť a právo zabiť?! Stať sa sudcom a zároveň katom a spáchať takéto zločiny v inej krajine a proti ľuďom na druhej strane planéty?!" položil si niekdajší komunistický revolucionár rečnícke otázky vo svojom pravidelnom príspevku v kubánskych novinách Granma.

Americký prezident sa podľa neho správa "ako keby svet nevedel o masových vraždách, páleniach moslimských posvätných kníh a zverstvách páchaných na zavraždených ľuďoch".

Osemdesiatpäťročný Castro odstúpil z čela Kuby v roku 2006 pre zlý zdravotný stav. Odvtedy sa na verejnosti objavuje len sporadicky a národu sa prihovára najmä prostredníctvom stĺpčekov v Granme, oficiálnom tlačovom orgáne vládnej komunistickej strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu