Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je dobré byť Maďarom aj v ťažkých časoch, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán sa v stredu s odkazom obrátil na svojich krajanov žijúcich v zahraničí. Urobil tak pri príležitosti štvrtkového štátneho sviatku, počas ktorého minulý rok etnickí Maďari prvý raz zložili občiansku prísahu.

Orbán poukázal na pamiatku veľkých činov z čias revolúcie z roku 1848 a potrebu pripomínať si "nielen činy, ale aj s tým spojené emócie". Orbán si želá, aby "sme si dnes všetci pripomenuli zápal účastníkov ´48-eho´ a spolu by sme mali povedať: ´Je dobré byť Maďarom dokonca aj v ťažkých časoch´". Podľa neho je "prinášanie obetí národu cnosťou odvážnych".

Maďarsko si každý rok 15. marca pripomína výročie začiatku povstania maďarského ľudu s cieľom získať nezávislosť od vtedajšieho Rakúskeho cisárstva. Pri tejto príležitosti sa minulý rok uskutočnilo skladanie prvých prísah Maďarov žijúcich mimo krajiny svojho pôvodu. Podľa Orbána sa tak komunita maďarských občanov "rozrástla o 150-tisíc krajanov" a ďalších 100-tisíc by malo svoje doklady dostať už "čoskoro". Vtedajšiu revoltu voči Viedni Orbán označil za "čas, keď bola obnovená jednota maďarského národa".

Vo štvrtok sa v Budapešti očakávajú protesty zástancov i odporcovi Orbána.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu