Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Belgicko zdrvené: Posledný pozdrav detí, ktoré zahynuli v autobuse smrti!

Posledná spoločná fotka Zobraziť galériu (12)
Posledná spoločná fotka (Zdroj: Blic.ch)

BERN - Pri nehode belgického autobusu vo švajčiarskom kantóne Valais zomrelo v utorok večer 28 ľudí, z toho 22 detí. Informovali o tom skoro ráno úrady kantónu. Ďalších 24 detí bolo zranených. Autobus, v ktorom cestovalo 52 ľudí, sa podľa polície vracal s deťmi do Belgicka po lyžiarskom kurze vo Val d'Anniviers.

19:36 Príčinou utorkovej nehody belgického autobusu so školákmi vo Švajčiarsku nebola nadmerná rýchlosť. Na tlačovej konferencii vo švajčiarskom Sione to dnes povedal švajčiarsky štátny zástupca Olivier Elsig. Elsig uviedol, že ďalšie možné príčiny čelného nárazu autobusu v tuneli sú technická porucha vozidla, alebo náhly zdravotný problém vodiča. Technickí a lekárski experti obe tieto možnosti prešetrujú.

18:30 Belgický premiér Elio Di Rupo v stredu oznámil, že obete utorňajšej autobusovej nehody vo Švajčiarsku si obyvatelia Belgicka uctia dňom štátneho smútku. Vláda o tomto geste rozhodla na svojom mimoriadnom zasadnutí.

15:54 Podľa najnovších informácií išiel autobus príliš rýchlo. V tuneli bol rýchlostný limit 100 km/h, vodič však údajne išiel oveľa rýchlejšie.

15:01 Väčšina z 28 obetí utorňajšej havárie je podľa vyšetrovacích orgánov zo základnej školy v Lommeli. Žiaci zo školy v meste Heverlee sedeli v zadnej časti autobusu, ktorá bola menej zničená.

14:11 Šoféri havarovaného autobusu dodržiavali predpísaný čas na odpočinok a na prácu. Vozidlo bolo podľa poslednej technickej kontroly z októbra 2011 v dobrom technickom stave. Ďalšiu kontrolu malo absolvovať v apríli tohto roku.

12:50 Niektorí rodičia stále nevedia, čo sa s ich deťmi stalo, pretože identifikácia všetkých obetí sa ešte neskončila. "Je to hrozný strach a neistota," vyhlásil bruselský arcibiskup André-Joseph Léonard. "Je asi osem detí, o ktorých nevieme, čo sa stalo. Ich rodičia sú teraz v strašnom strachu."

12:35 Švajčiarsky portál blick.ch na uverejnil poslednú spoločnú fotografiu detí z lyžiarskeho výcviku. Zachytáva ich, ako stoja na svahu a mávajú do objektívu.

Belgicko zdrvené: Posledný pozdrav
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: blick.ch)

12:25 Niektorí záchranári museli bojovať so slzami v očiach. Ich šéf Jean-Pierre Deslarzes označil zásah za psychicky mimoriadne náročný kvôli tomu, že obeťami boli práve deti. Záchranári boli šokovaní tým, čo museli prežiť.

12:11 Novinári, fotografi a televízne štáby už od rána obliehajú vojenské letisko Melsbroek na severe Bruselu. Z tohto letiska v priebehu dnešného dňa odlietajú špeciálne lietadlá s belgickými rodinami, ktoré pri tragickej havárii belgického školského autobusu vo Švajčiarsku prišli o svojich najbližších, alebo ktorých rodinní príslušníci boli pri havárii zranení.

Belgické úrady novinárov do priestoru vojenského letiska nepúšťajú. Ten je vyhradený pre šokovaných rodičov a príbuzných, ktorí do poslednej chvíle chcú veriť, že medzi obeťami nie sú ich najbližší.

Švajčiarske úrady ešte nezačali s identifikáciou 28 obetí, medzi ktorými je aj 22 detí. Čaká sa na prílet ich príbuzných.

Zranenie troch cestujúcich označili úrady na dnešnej rannej konferencii za obzvlášť ťažké, uviedol švajčiarsky spravodajský portál nzz.ch. Dvoch z tejto trojice lekári transportovali letecky do nemocnice v Lausanne, tretieho potom na kliniku v Berne.

Autobus po nehode
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Táto tragédia zmení celú Belgicko," povedal podľa agentúry ATS belgický veľvyslanec vo Švajčiarsku Jan Luykx. "Nikdy som sa s niečím takým nestretol. Závažnosť celej nehody je veľmi ťažké stráviť. V súčasnosti sa však sústredím predovšetkým na praktické záležitosti," dodal.

Belgicko zdrvené: Posledný pozdrav
Zobraziť galériu (12)

Belgický minister zahraničia Didier Reynders označil nehodu za "nepochopiteľnú". Dodal, že úrady obete stále ešte identifikujú.

Podľa dostupných informácií autobus, ktorý viezol dve školské triedy, zo zatiaľ neznámych príčin najprv narazil v tuneli diaľnice A9 pri meste Sierre v blízkosti hraníc s Talianskom do bočnej steny a následne čelne vrazil do núdzového odstavného stanovišťa. Pri nehode obaja vodiči zahynuli. Polícia, ktorá haváriu označila za "nezvyčajnú", začala vyšetrovanie. Podľa belgického serveru dhnet.be bola v tuneli obmedzená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu.

Autobus po nehode
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Záchranári, ktorí boli privolaní o 21:15 SEČ, pracovali na mieste celú noc. Na vyslobodzovacích prácach sa podieľalo asi 200 ľudí, z toho bolo 15 lekárov, 100, zdravotníkov, 30 policajtov, 60 hasičov a traja psychológovia. Pri nehode zasahovalo 12 sanitiek a osem helikoptér, ktoré prevážali zranených do nemocníc v Lausanne, Berne a ďalších miest v okolí.

Autobus po nehode
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Deti pochádzali z belgických dedín Lommel a Heverlee. Úrady otvorili telefónnu linku pomoci pre rodiny detí. Rodičia detí by ešte dnes mali pricestovať do Švajčiarska. Belgické ministerstvo zahraničia na ich prepravu vyčlenilo dve vojenské lietadlá. Na palube lietadiel sa budú o rodičov starať psychológovia.

Nehodu autobusu v tuneli
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu