Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špekulácie sa potvrdili: Grécko v čase krízy kúpilo zbrane za miliardu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po uši zadlžené Grécko opäť raz dalo o sebe vedieť, a ako je to už v poslednom období zvykom, nie v pozitívnom zmysle slova. Na povrch totiž vyplávali znepokojujúce informácie o jeho obchodoch so zbraňami, ktoré malo realizovať v dobe, keď žiadalo Európsku úniu o finančnú pomoc.

Grécko sa zmieta v ďalšom škandále. Najnovšie správy len potvrdili domnienky o tom, že v časoch, kedy už dávno malo šetriť, si počínalo úplne naopak.

Informácie o rozmarnom počínaní Grékov priniesol web EUobserver, ktorých vychádzal z udelených zbrojných licencií. Píše, že z prvého záchranného balíčka od EÚ si mala juhoeurópska krajina zaobstarať značné množstvo vojenského vybavenia od vozidiel až po rakety. V roku 2010 Atény v tejto oblasti najviac obchodovali s Francúzskom, od ktorého za 794 miliónov eur kúpili vojenské lietadlá, rakety za 58 miliónov eur a elektroniku za 19 miliónov eur. Okrem toho Gréci obchodovali aj s Nemeckom, Holanďanskom, Talianskom a Španielskom.

Predstavitelia gréckeho ministerstva obrany sa obhajujú tým, že nakupovať zbrane museli, pretože to od nich žiadali členské štáty. Vraj tým podmienili poskytnutie záchranného úveru. Ako však nákup vojenského vybavenia súvisí s vyriešením dlhovej krízy, v ktorej sa krajina zmieta, neuviedli. Zhromažďovanie vojenského materiálu by však podľa niektorých mohlo súvisieť s možnými hrozbami zo strany susedného Turecka.

Grécko sa štátny dlh snaží znížiť viacerými spôsobmi. Nedávno napríklad ponúklo na prenájom pozemky na ostrove Korfu. Taktiež sa rozhodlo predať či prenajať niektoré letiská a prístavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu