Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brusel dal za pravdu Slovensku: Mali sme právo odoprieť vstup maďarskému prezidentovi!

László Sólyom (v strede) pri prechode cez most, ktorý spája Komárno a Komárom
László Sólyom (v strede) pri prechode cez most, ktorý spája Komárno a Komárom (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Slovensko neporušilo právo Európskej únie, keď v auguste 2009 zamietlo vstup na svoje územie maďarskému prezidentovi László Sólyomovi. Dnes to vyhlásil v Luxemburgu generálny advokát Súdneho dvora EÚ Yves Bot. Ten tiež tribunálu navrhol, aby žalobu Maďarska zamietol.

Incident, ktorý medzi Slovenskom a Maďarskom viedol k ostrej diplomatickej roztržke, súvisel s plánom prezidenta nášho južného suseda navštíviť Komárno pri príležitosti sviatku sv. Štefana a odhaliť sochu tohto prvého maďarského kráľa.

Slovenskí politici Sólyoma opakovane vyzývali, aby od svojho zámeru upustil. Prezident k nám hodlal pricestovať 21. augusta, teda v deň výročia obsadenia niekdajšieho Československa vojskami takzvanej Varšavskej zmluvy. Medzi inváznymi jednotkami boli v roku 1968 aj maďarské oddiely.

Sólyom, s ktorého krajinou má Slovensko dlhodobo napäté vzťahy okrem iného aj kvôli sporom o maďarskej menšine, sa nakoniec do Komárna vydal. Bratislava mu ale vstup na slovenské územie odoprela.

Maďarsko sa potom obrátilo na európsku justíciu, aby posúdila, či bol slovenský postup oprávnený. Aj Európska komisia však nášmu štátu dala za pravdu, keď vo svojom stanovisku uviedla, že európske právo neporušilo. Budapešť sa totiž odvolávala na pravidlá týkajúce sa súkromných osôb.

"Sólyom chcel do Komárna pricestovať v rámci výkonu svojej funkcie maďarského prezidenta a nie iba ako občan únie," dodal Bot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu