Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Únik tajného dokumentu o Grécku: 130 miliárd sú vyhodené peniaze!

Grécko čakajú ťažké časy
Grécko čakajú ťažké časy (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Tajný materiál, z ktorého cituje blog denníka Financial Times, odhalil prekvapujúce skutočnosti. Európska komisia, Európska centrálna banka ani Medzinárodný menový fond, teda tzv. veľká trojka, neveria, že druhý záchranný balík by Grécku pomohol vylízať sa z problémov. Ak do dvoch rokov adekvátne nezníži dlh, bude dokonca potrebovať ďalších 50 miliárd!

O tom, že druhý balík nemusí byť posledný, prípadne, že eurozóna pomocou len získava ďalší čas na to, aby zistila, ako krízu riešiť, hovorí veľká časť európskych komentárov, nielen FT.

Podľa utajeného materiálu je Grécko v začarovanom kruhu, pretože ak bude chcieť pomocou devalvácie zvýšiť v budúcnosti konkurencieschopnosť, porastú mu dlhy. Tie by v roku 2015 mali činiť 178 percent HDP. Eurozóna dúfa, že druhým pomocným balíkom, zníži dlh krajiny na 120 percent HDP do roku 2020. Nevyhnutné je však splnenie podmienok, ktoré sa na pomoc viažu.

Analýza sa obáva, že súkromní veritelia, ktorí teraz musia odpísať viac ako polovicu dlhu, nebudú chcieť krajine v budúcnosti požičiavať žiadne peniaze, pretože budú vedieť, že prednostne budú uspokojované záväzky inštitúcií, ako je MMF.

Materiál poukazuje aj na vetu, ktorá prešla takmer bez povšimnutia, že ak sa nepodarí do roku 2014 adekvátne znížiť dlh, potom bude nutné Grécku poskytnúť pomoc ďalších 50 miliárd eur. Navyše úročenie pôžičiek sa vo veľkej miere odvíja od úrokov nemeckých dlhopisov. Ak by sa tie zdvihli, bude cieľ nižšieho zadlženia opäť nereálny.

Materiál v závere načrtáva, ako program pomoci Grécku vrátiť na cestu udržateľnosti. Počíta sa s platbami úrokov vo výške 5,5 miliardy eur v rámci reštrukturalizácie dlhu, vďaka čomu by sa dalo ušetriť asi päť miliárd eur. Ďalší z návrhov predpokladá zníženie úroku záchranného úveru o 0,9 percenta, čím by sa ušetrilo pol miliardy eur. Dlhopisy za 12 miliárd eur, ktoré držia centrálne banky eurozóny, by situáciu hneď nevylepšili, pomohli by ale dlhodobo znížiť zadlženie.

Prečitajte si o Grécku na Dromedar.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu