Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odškodné 100-tisíc: Gynekológ do šokovanej pacientky (22) zasunul penis!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: owningpink.com)

ÚSTÍ NAD LABEM - Mladá pacientka českého gynekológa Miroslava Grunda (61) zostala v šoku, keď využil jej nepozornosť a počas bežného vyšetrenia do nej zasunul svoj penis. Dievčina by mala dostať odškodné vo výške 100-tisíc korún za lekárove výroky, že bola promiskuitná a trpela pohlavnou chorobou.

Odškodné jej priznal v decembri minulého roka v civilnom konaní ústecký krajský súd, informovala Liga ľudských práv. Mužovi od januára minulého roka plynie trojročná podmienka a zákaz prevádzkovania gynekologickej praxe, podal ale dovolanie na Najvyšší súd.

Dnes dvadsaťdvaročnú rómsku dievčinu podľa rozsudku Grund znásilnil v jeho mosteckej ordinácii v júni 2009. Žena požadovala odškodnenie nielen za znásilnenie, ale aj za to, že lekár ju na súde popisoval ako promiskuitnú rizikovú pacientku, ktorá vraj trpela pohlavnými chorobami. Informácie o nej tiež povedal svojej dcére, novinárke, takže prípad bez vedomia pacientky zverejnili médiá. Podľa decembrového rozsudku krajského súdu ale dievča v čase trestného konania s médiami neskôr samo komunikovalo.

"Tento prípad povzbudzuje obete podobných činov, aby sa nebáli a protiprávne konanie ihneď oznámili na políciu, aj keď nemajú žiadne dôkazy v ruke," povedala právnička Ligy ľudských práv Zuzana Candigliotová, ktorá ženu zastupovala v trestnom konaní.

Okresný súd v Moste pôvodne kvalifikoval čin ako poškodenie cudzích práv a lekára v máji 2010 odsúdil k 18-mesačnému zákazu činnosti a zaplateniu pokuty 50-tisíc korún. Podľa ústeckého súdu Grund v priebehu vyšetrenia pacientke minimálne raz zasunul penis do jej pošvy. Žena potom utiekla. Predseda senátu pri čítaní rozsudku uviedol, že lekár využil ženinu bezbrannosť, pretože počas vyšetrenia nemohla vedieť, na čo sa lekár chystá.

Grund svoju vinu počas celého procesu popieral, jeho advokát sa snažil preukázať jeho nevinu. Spochybňoval potrebné testy DNA. Grund sa k rozsudku nechcel príliš vyjadrovať, označil ho len za hrozný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu