Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Turecku vykonali unikátne transplantácie troch končatín a tváre

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

ANKARA - Tureckí lekári dnes vo svetovej premiére transplantovali mužovi (34) súčasne tri končatiny, dve ruky a jednu nohu, od jedného darcu. Iný tím v rovnakej nemocnici na juhu Turecka a v rovnakej dobe transplantoval tvár rovnakého darcu 19-ročnému pacientovi. Išlo o vôbec prvú podobnú operáciu v Turecku, informovala agentúra AP.

"Dnes sme sa podpísali na svetovom úspechu. Prvýkrát naša nemocnica transplantovala dve ruky a nohu jednému pacientovi," povedal rektor univerzitnej nemocnice Akdeniz v pobrežnom meste Antalya Ísrafil Kurtcephe po skončení oboch operácií.

Šéfchirurg Omer Özkan, ktorý viedol 25-členný tím operatérov, povedal, že obaja pacienti boli umiestnení na jednotku intenzívnej starostlivosti a sú v poriadku. "Máme pred sebou kritické obdobie 10 až 15 dní po oboch operáciách. Ale ak ho prekonáme, budeme písať históriu," podotkol.

Transplantácia tváre od istého 45-ročného darcu trvala okolo deviatich hodín, prišívanie končatín o tri hodiny dlhšie.

Transplantácia tváre bola už 20. na svete. Prvá taká úspešná operácia sa uskutočnila vo Francúzsku v roku 2005.

Príjemca cudzích končatín podľa miestnych médií prišiel o tie svoje, keď v 11 rokoch odháňal kovovou tyčou holuby z elektrického vedenia a bol zasiahnutý prúdom. Druhý transplantovaný mladík utrpel ako batoľa popáleniny tváre pri požiari domu.

Španielski lekári vlani v júli ako prvý na svete vykonali transplantáciu oboch dolných končatín zároveň. Pacient stratil pri nehode obe dolné končatiny nad kolenami a jeho operácia trvala približne 14 hodín.

Belgicko sa po Francúzsku a Španielsku stalo začiatkom mesiaca treťou európskou krajinou, ktorá zvládla transplantáciu tváre. Tím lekárov tvár zosnulého darcu transplantoval znetvorenému pacientovi, ktorému chýbali pery, ale aj svaly a nervy. Na zákroku sa podieľalo 65 lekárov a operácia trvala dvadsať hodín.

Ojedinelými transplantáciami hlavne tvárí sa preslávil aj svetovo známy český chirurg Bohdan Pomahač a jeho tím v nemocnici v americkom Bostone. Len v minulom roku vykonal so svojimi kolegami v USA najmenej tri unikátne operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu