Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jobbik: Maďarsko by malo vystúpiť z EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠT – Ultimátum Európskej komisie, ktorá dnes vyzvala Maďarsko na zosúladenie svojich zákonov s európskymi normami, je hrubým útokom na suverenitu Maďarska.

Vyhlásil to v Budapešti predseda opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Gábor Vona, podľa ktorého by Maďarsko malo vystúpiť z Európskej únie.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Vona pred novinármi povedal, že jeho strana iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by poslanci mali posúdiť členstvo Maďarska v EÚ.

Predseda Jobbiku tiež avizoval, že v sobotu organizuje jeho strana demonštráciu pred kanceláriu EK v Budapešti. "Jobbik nechce obhajovať zákony, ktoré komisia kritizuje, ale suverenitu Maďarska. Prijatie ultimáta by totiž znamenalo pre Maďarsko ďalšie reštrikcie," dodal Vona. Podľa neho sa ukázalo, že EÚ nie je dobročinná organizácia a Maďarsko je v rámci Únie iba kolóniou.

Podľa dnešného vyjadrenia zástupkyne hovorcu EK Pie Ahrenkildeovej-Hansenovej komisia na budúci týždeň rozhodne, či začne disciplinárne konanie voči Maďarsku. "Obavy EK zostávajú veľmi vážne," citovala zástupkyňu agentúra DPA. Ako dodala, EK nebude brániť ani uplatneniu disciplinárneho konania voči Maďarsku. Ide o záležitosti týkajúce sa nezávislosti maďarskej centrálnej banky, zníženia veku odchodu sudcov do dôchodku a zrušenia postu ombudsmana pre ochranu údajov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu