Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozpad eurozóny má začať tento rok, zrúti sa v ďalších desiatich!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: marketoracle.ws)

LONDÝN - Rozpad eurozóny zasiahnutej dlhovou krízou začne v tomto roku a jej zrútenie sa dá očakávať takmer určite v budúcom desaťročí. Takéto varovanie vydal britský súkromný ekonomický ústav Centre for Economics and Business Research (CEBRE).

Inštitút očakáva, že aspoň jedna krajina opustí do konca tohto roka zoskupenie eurozóny. Takmer stopercentne sa potom dá rozpad očakávať v nasledujúcich desiatich rokoch.

Podľa Douglasa McWilliamsa, výkonného riaditeľa CEBRE, by sa Británia mohla dostať v súvislosti s problémami eurozóny do recesie. Ďalej je presvedčený, že Grécko sa vzdá eura "celkom určite" a s veľkou pravdepodobnosťou sa to isté bude týkať aj Talianska.

"Očakávam, že veľa francúzskych a nemeckých bánk bude musieť odpisovať svoje dlhy. Môžu byť dokonca aj znárodnené. Mnoho iných európskych bankových inštitúcií pocíti ďalší nápor krízy," uviedol McWilliams.

Nelichotivé vyhliadky prichádzajú po tom, čo nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy upozornili na zhoršujúcu sa situáciu krajín eurozóny. Podľa nemeckej kancelárky bude tento rok ešte ťažší ako ten minuloročný. Sľúbila však, že urobí "všetko pre zachovanie jednotnej európskej meny" zavedenej presne pred desiatimi rokmi. S eurom mal prísť začiatok novej éry jednoty a prosperity európskeho kontinentu. Výsledok je ale podstatne iný.

Ekonomika eurozóny rástla v treťom štvrťroku minulého roka len o 0,2 percenta a euro na konci roka 2011 prudko oslabilo voči americkému doláru aj japonskému jenu. Navyše Taliansko nedokázalo minulý týždeň predať svoje dlhopisy v dostatočnom objeme, čo vzbudzuje čoraz väčšie obavy vzhľadom na jeho vysoký dlh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu