Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Zverejnili tajné dokumenty: Najbohatší Slovák mal byť v ŠtB!

Andrej Babiš sa bráni, že agentom ŠtB nikdy nebol Zobraziť galériu (8)
Andrej Babiš sa bráni, že agentom ŠtB nikdy nebol

PRAHA - Podnikateľ Andrej Babiš, ktorý má so svojim občianskym združením Áno 2011 - Akcia nespokojných občanov ambíciu uspieť v českých parlamentných voľbách, spolupracoval začiatkom 80. rokov podľa servera euro.cz so Štátnou bezpečnosťou. Server zverejnil fotokópie dokumentov z Babišovho zväzku vedeného ŠtB, podľa ktorých bol magnát od roku 1980 jej dôverníkom a v novembri 1982 sa potom stal agentom. Babiš sa označeniu spolupracovníka ŠtB bráni a na slovenský Ústav pamäti národa chce podať žalobu.

Babišov zväzok je archivovaný v Bratislave, podstatná časť materiálov z neho bola skartovaná v decembri 1989.

"Nebol som agentom ŠtB a robím v tejto veci právne kroky. Právnici podajú príslušnú žalobu proti Ústavu pamäti národa Slovenskej republiky na ochranu osobnosti," povedal Babiš serveru na otázku o možnej vedomej spolupráci s komunistickou kontrašpionážou.

Podľa zverejnených údajov Babiš, ktorý vtedy pracoval v podniku zahraničného obchodu Petrimex, vystupoval pod krycím menom Bureš, píše euro.cz. Z dokumentov vyplýva, že bol získaný k tajnej spolupráci kvôli ochrane československého zahraničného obchodu. V roku 1985 s ním ale ŠtB prerušila spoluprácu, pretože odišiel na dlhodobý služobný pobyt do Maroka. "Na základe uvedenej skutočnosti bola s agentom tajná spolupráca prerušená až do doby jeho návratu do ČSSR," stojí v zázname ŠtB.

Babiš serveru potvrdil, že ho ŠtB oslovila, a to kvôli dovozu nekvalitných nerastných surovín. Neskôr jej odovzdal analýzu, prečo by nebolo vhodné dovážať fosfáty zo Sýrie. Bližšiu spoluprácu ale vylúčil. Píše o tom aj v životopise na webe Áno 2011. "Moja matka bola motorom rodiny a celý život bojovala za to, aby jej deti v živote uspeli. Nechala sa preto dokonca za niekoľko stoviek korún zamestnať v Ústave marxizmu-leninizmu a docielila toho, že som vstúpil do KSS," uviedol ešte k svojmu angažmánu za minulého režimu.

Lenže v roku 1982 sa vzťah medzi ŠtB a "Burešom", ako stojí v historických prameňoch, zásadne mení. Jedenásteho novembra sa v centre Bratislavy vo vinárni U obuvníka schádzajú traja muži: kapitán Rastislav Mátray, poručík Július Šuman a zástupca riaditeľa jedného z odborov podniku zahraničného obchodu Petrimex Andrej Babiš. Z prísne tajného dokumentu, nadobudnutého zo stretnutia, vyplýva, že sa z dôverníka ŠtB stal agent.

"Po vyjadrení súhlasu bolo menovanému oznámené, že spĺňa predpoklady kladené na spolupracovníka československej kontrarozviedky a bol mu predložený na podpis písomný záväzok, ktorý bol zakamuflovaný v propagačnej brožúre. Kandidát záväzok po prečítaní podpísal bez ďalších otázok a súhlasil, aby bolo aj naďalej používané krycie meno Bureš," píše sa doslova v správe o získaní k spolupráci.

Zverejnili tajné dokumenty: Najbohatší
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Ústav pamäti národa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu