Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vytvorili supervírus: Ničivejší ako antrax, dokáže vyhladiť polovicu ľudstva!

Tkanivo napadnuté vírusom vtáčej chrípky Zobraziť galériu (2)
Tkanivo napadnuté vírusom vtáčej chrípky (Zdroj: Wikipedia)

ROTTERDAM - Je ničivejší ako antrax a nákazlivejší ako sezónna chrípka! Holandský výskumník vytvoril vírus, ktorý dokáže zabiť polovicu populácie planéty. Vedci a odborníci z oblasti bioterorizmu sa obávajú, že zverejnenie jeho "receptu" by mohlo mať katastrofálne následky.

Bádateľ Ron Fouchier z Erasmus Medical Center Rotterdam v Holandsku geneticky modifikoval kmeň vtáčej chrípky H5N1, ktorý sa stal extrémne nákazlivým. Svoju prácu prvýkrát predstavil na konferencii, ktorá sa konala v septembri na Malte.

Vtáčia chrípka sa objavila v Ázii asi pred 10 rokmi. Od tej doby z oblasti ohlásili približne 600 prípadov nákazy prenesenej na ľudí. Pokým bývalý kmeň nepredstavoval globálnu hrozbu, modifikovaný je oveľa nebezpečnejší a zabíja 50% infikovaných pacientov.

Fouchier a jeho tím použili na testovanie fretky, pretože reagujú podobným spôsobom ako ľudia, keď sú vystavené chrípkového vírusu. Po 10 generáciách vírus zmutoval a dokázal sa šíriť vzduchom.

Genetická štúdia ukázala, že nový kmeň vírusu má päť mutácií a všetky by mohli byť pozorované v prírode - ale len samostatne, nikdy nie v spoločnej kombinácii. Fouchierov kmeň je rovnako nákazlivý ako sezónna chrípka, ktorá zabíja desaťtisíce ľudí s tým rozdielom, že je oveľa nákazlivejší.

"Nemyslím si, že nejaký patogénny organizmus môže byť nebezpečnejší ako tento," povedal Paul Keim, špecialista na mikrobiálnu genetiku, ktorý roky pracoval s antraxom. "V porovnaní s týmto vírusom nie je antrax vôbec desivý," dodal.

Keim je predsedom amerického Národného vedeckého poradného výboru pre biologickú bezpečnosť a musí rozhodnúť, či schváli, aby Fouchier publikoval jeho štúdiu, popisujúcu, ako bol vírus vytvorený. Mnohí vedci sa totiž obávajú negatívnych dôsledkov, keby ju teroristi použili ako "recept" pre biologické útoky.

Dr Thomas Inglesby, expert na bioterorizmus, sa domnieva, že vedci urobili hneď dve chyby. Prvú, keď vírus vytvorili a druhá ich čaká, ak zverejnia ako. Na druhej strane môže táto štúdia pomôcť výskumníkom pripraviť sa na potenciálnu pandémiu H5N1. Preto nie je dobré, aby upadla do zabudnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu