Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet v ohrození: India zbrojí, jej raketa unesie jadrovú hlavicu!

ilustračné foto
ilustračné foto

BHUVANÉŠVAR - Indická armáda v utorok uskutočnila skúšku jednej zo svojich rakiet dlhého doletu, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu a preniknúť hlboko na územie susednej Číny.

Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca vládnej Organizácie obranného výskumu a vývoja (DRDO) Ravi Gupta, raketu typu Agni-IV odpálili z testovacieho zariadenia vo východoindickom štáte Urísa o 9:00 miestneho času (4:30 SEČ) a dopadla do Indického oceánu. Skúšku zhodnotil ako "veľmi úspešnú", keďže boli podľa neho splnené "všetky parametre".

Dvojstupňovú raketu poháňanú pevným palivom indická armáda testovala aj 10. decembra 2010, vtedy sa však vychýlila z dráhy a zrútila sa do mora. Štvrtý variant typovej rady Agni, čo v sanskrite znamená oheň, podľa Guptu navrhli s maximálnym doletom 3500 kilometrov, tentoraz však mal prekonať 3000-kilometrovú vzdialenosť. Nemenované zdroje z indického ministerstva obrany taktiež informovali o dokončovaní rakety Agni-V s doletom až 5000 kilometrov, ktorú plánujú prvýkrát vyskúšať začiatkom budúceho roka.

Nové typy vyvíja DRDO v rámci programu, ktorý spustili ešte v roku 1983. India patrí medzi 10 krajín s najvyššími výdavkami na armádu, pričom plánuje do roku 2015 vynaložiť na vojenské účely okolo 37 miliárd eur. Druhá najľudnatejšia krajina sveta od vyhlásenia nezávislosti v roku 1947 prekonala tri vojny so susedným Pakistanom ako aj krátky, ale krvavý konflikt s Čínou v roku 1962.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu