Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko a susedné krajiny straší rádioaktivita! Zdroj neznámy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: humanillnesses.com)

PRAHA/BRATISLAVA - Zvýšený výskyt rádioaktívneho jódu 131 vystrašil viaceré európske krajiny vrátane Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Rakúska. V Českej republike ho nameral Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť (SUJB). Jeho pôvod však nepozná. Informoval preto Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby pomohla zdroj radiácie odhaliť.

Mierne zvýšené hodnoty rádioaktívneho jódu 131 namerali v ovzduší v posledných dňoch podobne ako vo viacerých európskych krajinách aj na Slovensku. Podľa vedúceho odboru ochrany zdravia pred žiarením z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky Vladimíra Jurinu však takéto hodnoty nepredstavujú žiadnu hrozbu pre obyvateľstvo a ľudia sa nemajú čoho báť.

"Ľudia sa naozaj nemajú čoho obávať. Toto nie sú hodnoty, ktoré by sa blížili k takým, že by bolo potrebné informovať obyvateľstvo alebo napríklad zvýšiť frekvenciu meraní," vysvetlil Jurina.

"Zdroj je zatiaľ neznámy a pravdepodobne sa nachádza mimo územia Českej republiky," povedal v piatok popoludní Jiří Hůlka zo Štátneho ústavu radiačného. MAAE upozornila, že izotop bol nameraný v hodnotách, ktoré nespôsobujú žiadne zdravotné riziká.

Podľa MAAE nie sú hodnoty spôsobené látkami, ktoré sa do ovzdušia mohli dostať po problémoch japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. "Nezistili sme žiadne zvýšenie koncentrácie iných umelých rádionuklidov, čo naznačuje, že nejde o haváriu jadrovej elektrárne," doplnil Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť. MAAE sa teraz snaží zistiť, ako sa látka do ovzdušia dostala.

V tejto súvislosti sme kontaktovali aj Úrad pre jadrový dozor, ktorý o záležitosti vie. Zaujímalo nás, či by za namerané hodnoty jódu mohli slovenské jadrové elektrárne. "Podozrenie, že za zvýšený výskyt rádioaktívnej látky v ovzduší v susedných krajinách môžu naše atómové zariadenia, môžeme s istotou vylúčiť," uviedla hovorkyňa ÚJD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu