Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exkluzívne video: Arabská televízia natočila Kaddáfího mŕtve telo!

Exkluzívne zábery Kaddáfího mŕtveho tela Zobraziť galériu (4)
Exkluzívne zábery Kaddáfího mŕtveho tela (Zdroj: alarabiya.net)

TRIPOLIS - Zvrhnutý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je mŕtvy. Informovala o tom agentúra AFP a jeho smrť potvrdila aj líbyjská vláda a Prechodná národná rada (NTC). Podľa agentúry Reuters utrpel ťažké zranenia na oboch nohách, ktorým podľahol.

Mŕtve telo Kaddáfiho


19:36
- Syna zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - Sajfa Isláma, zajali dnes povstalecké sily v meste Syrta. Informovala o tom panarabská televízia al-Džazíra. Podľa zdrojov televízie utrpel Sajf Islám vážne zranenie nohy. Povstalci ho previezli do Misuráty, zhruba 200 kilometrov východne od Tripolisu.

18:57 - Príbuzní obetí teroristického útoku na americké lietadlo z roku 1988 nad škótskym Lockerbie vyjadrili úľavu nad správou o zabití líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Bombový útok na lietadlo spoločnosti Pan Am si vyžiadal 270 mŕtvych. Ako páchateľa odsúdili Líbyjčana Abdala Básata Migrahího.

18:25 - Mnohí svetoví politici privítali správu o dnešnom zabití zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako definitívne ukončenie diktatúry v Líbyi a príležitosť na budovanie lepšej budúcnosti a demokracie v tejto severoafrickej krajine. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol, že deň Kaddáfího smrti a ukončenia bojov v meste Syrta predstavuje pre Líbyu "historickú zmenu". Zároveň vyzval na národnú jednotu a zmierenie v Líbyi.

17:58 - Jedného zo synov zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího - Mutasima dnes povstalci zabili. Ďalší syn Sajf Islám sa pokúsil uniknúť z dobytého mesta Syrta, jeho konvoj však povstalci obkľúčili. Oznámil to dnes vojenský predstaviteľ líbyjskej Prechodnej národnej rady.

16:29 - Líbyjský premiér Mahmúd Džibríl dnes potvrdil zabitie bývalého lídra Muammara Kaddáfího. Oznámila to agentúra AP. "Na tento okamih sme dlho čakali. Muammar Kaddáfí bol zabitý," povedal Džibríl na tlačovej konferencii v Tripolise.

16:19 - Podpredseda líbyjskej Prechodnej národnej rady (NTC) Abdal Háfiz Ghúga dnes potvrdil zabitie zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího a dodal, že dočasná vláda "v priebehu niekoľkých hodín" oznámi oslobodenie Líbye.

Kaddáfi je mŕtvy

15:34 - Telo Muammara Kaddáfího dnes previezli do mesta Misuráta. Oznámila to televízia al-Arabíja s tým, že dostala povolenie nakrútiť zábery mŕtveho bývalého líbyjského lídra. Arabíja, al-Džazíra a iné televízie predtým zverejnili fotografiu zakrvaveného mŕtveho muža, ktorý sa podobal na Kaddáfího. Člen bezpečnostného výboru NTC v Tripolise Mustafá Noah televízii al-Džazíra potvrdil, že na fotografii je Kaddáfí.

"Oznamujeme svetu, že Kaddáfí zomrel rukou revolucionárov. Je to historický moment, je to koniec tyranie a diktatúry," vyhlásil hovorca NTC Abdal Hafiz Ghúga.

"Hlásia to tu zo všetkých ampliónov, ľudia skáču od radosti, a každý, kto má zbraň, strieľa do vzduchu," povedal Muneeb Hassan, vedúci moslimskej komunity v Brne, ktorý sa práve nachádza na hlavnom námestí v Tripolise.

Niekdajší líbyjský vodca sa mal ukrývať vo svojom rodnom meste Syrta. Odtiaľ sa pokúšal uniknúť v konvoji áut, lietadlá NATO ich však obkľúčili a zajali. Pri dolapení vraj kričal, aby na neho nestrieľali.

Kaddáfího telo mali medzitým previezť na tajné miesto v meste Misuráta. "Momentálne je (telo) s našou jednotkou v aute a z bezpečnostných dôvodov ho prevážame na tajné miesto," povedal agentúre Reuters Mohamad Abdal Kafí, predstaviteľ NTC v Misuráte.

Spolu s Kaddafím zadržali aj jeho syna Mutasima, hovorcu Musa Ibrahima, veliteľa bezpečnostných brigád Mansúra Zaua a šéfa líbyjskej rozviedky Abdalláha Sanúsího, informovala agentúra AFP. Povstalci taktiež oznámili zabitie ministra obrany zvrhnutého režimu Júnisa Jabera.

NATO zatiaľ správy o zatknutí Kaddáfího nepotvrdilo.

Povstalci našli Kaddáfiho bunker

Povstalci oslavujú Kaddáfiho smrť

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu