Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Neuveriteľná novinka z Grécka: Až 100 tisíc mŕtvych ľudí dostávalo dôchodky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Dlhová kríza v Grécku máta celú Európu, ktorej predstavitelia sa momentálne snažia, aby Slovensko zahlasovalo za navýšenie eurovalu. Juhoeurópsky štát však očividne nešetrí tak, ako by mal. Podľa najnovších správ vyplácal ročne penzie stotisíc dôchodcom, ktorí už boli po smrti. Informáciu zverejnil nemecký denník Süddeutschen Zeitung.

Fenomén tzv. "mŕtvych duší" začiatkom leta prilial do ohňa už i tak vášnivej diskusii na tému zadĺženia Grécka, ktoré je podľa viacerých svetových ekonómov na pokraji bankrotu. Zistilo sa vtedy, že 321 poberateľov dôchodkov, ktorí boli starší ako 100 rokov, bolo už dávno mŕtvych. Príbuzní ich smrť tajili a ďalej poberali penziu.

Vláda v Aténach nariadila preskúmanie a výsledok ich šokoval. Ukázalo sa, že z "810 000 dôchodcov poľnohospodárskeho dôchodkového fondu dávno nežilo už 8000". Fond odhaduje, že náklady na tento podvod stáli Grécko len v minulom roku 80 miliónov eur.

Oveľa horšie však dopadla kontrola dôchodkového fondu IKA. Ten všetkých penzistov žiadal, aby sa do konca septembra nahlásili do ich centrálneho registra. Výsledok: 900 000 dôchodcov sa prihlásilo, ďalších 109 421 nie. Podľa fondu tak "mŕtve duše" stoja štát 1,5 miliardy ročne. IKA sa chystá mená podvodníkov zverejniť a neprávom vyplácané peniaze sa bude snažiť počas nasledujúcich desiatich rokov získať späť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu