Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Írsku sa prevalil sexuálny škandál: Kňazi mučili a týrali deti!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

DUBLIN - Sexuálne a iné zneužívanie detí katolíckymi duchovnými v Írsku sprevádzalo konanie rovnajúce sa neľudskému zaobchádzaniu a mučeniu. Vyhlásila to medzinárodná organizácia Amnesty International (AI), ktorá sa odvoláva na obsah súvisiacich vyšetrovacích správ. Generálny riaditeľ írskej sekcie Colm O'Gorman pritom označil dlhé roky tolerované zločiny v inštitúciách financovaných štátom za "asi najväčšie zlyhanie v oblasti ľudských práv" v írskych dejinách.

Vyjadril sa tak pri príležitosti zverejnenia výsledkov nového prieskumu, podľa ktorých sa veľká väčšina Írov domnieva, že skutočnú zodpovednosť nesie širšia spoločnosť.

"Zneužívanie desiatok tisíc írskych detí je asi najväčším zlyhaním v oblasti ľudských práv v dejinách tohto štátu," povedal O'Gorman, ktorý bol v detstve sám obeťou zneužívania duchovnými. "Deti boli mučené. Boli vystavené týraniu, bitiu, hladovaniu a zneužívaniu."

Prípady opisované v jednej z vyšetrovacích správ, ktorá mapuje dianie v írskych opatrovateľských ústavoch od roku 1936, podľa O'Gorman spĺňajú "právnu definíciu mučenia na základe medzinárodnej ľudskoprávnej legislatívy". Zneužívanie pretrvávalo "nie preto, že by sa o ňom nevedelo, ale preto, že mnohí ľudia pred ním zatvárali oči", konštatoval šéf írskej kancelárie AI.

Odhalenie rozsiahleho zneužívania detí duchovnými v írskych ústavoch šokovalo verejnosť v prevažne katolíckej krajine, kde pretrváva podozrenie, že cirkev páchateľov úmyselne kryla. Najnovšia správa týkajúca sa prípadov v diecéze Cloyne vyvolala nebývalé ostré vyjadrenia vlády na adresu Vatikánu. Írsky premiér Enda Kenny vtedy označil správanie cirkvi za "absolútne hanebné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu